Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца  и глобалната инициатива на Джейми Оливър – Food Revolution Day събират над 700 деца на кулинарен маратон в София. Събитието, организирано от представителството на Европейската комисия в България, Евро-Ток България и телевизионният канал 24KITCHEN, ще се проведе  в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ на 16 май, от 11:00 до 14:00 часа.

На 16 май 2014 година (петък) от 11.00 часа в градината зад Гранд Хотел София близо 750 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст между 7 и 12 години ще вземат участие в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. За първи път инициативата се присъединява към глобалната идея на Джейми Оливър – Food Revolution Day, която тази година има за цел да събере над един милион готвещи деца и да постави рекорд в Книгата на рекордите на Гинес.

Целта на инициативата е да мотивира подрастващите и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна. Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 година броят им ще надхвърли 60 милиона. Ако децата в училищна възраст се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца, сочи статистиката. 

Събитието ще бъде открито от г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и ще бъде със специалното участие на Георги Иванов, Президент на Евро-Ток България и Йоланта Делибозова – Йоли, българското лице на 24KITCHEN. За всички български деца, Джейми Оливър изпраща своя специален видео урок, в който ще покаже как се приготвя салата „Дъга“. В рамките на 24 часа рецептата ще обиколи света и ще се опитат да я приготвят максимален брой деца. Малките кулинари, заедно с първокласни главни готвачи от Евро-Ток България, ще приготвят здравословно и балансирано меню.

Към креативното готвене ще се присъединят и много родители, както и привърженици на идеята за кулинарната революция. В края на празника децата ще участват в подходящи за възрастта си спортни дейности и йога занимания.  Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се организира от Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация) вече осем години.