Събитието бе организирано от Представителството на Европейската комисия в България, Евро-Ток България и 24KITCHEN. Организаторите и децата от  20 столични училища и младежката организация на БЧК подкрепиха инициативата на Джейми Оливър Food Revolution Day 2014.

На кулинарния маратон дойдоха 750 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст между 7 и 12 години. Традиционният Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца са провежда у нас за пореден път, но за първи - се присъедини и към глобалната инициатива на телевизионния готвач Джейми Оливър – Food Revolution Day. Тазгодишното готвене, което Джейми прави вече втора година, има амбицията да събере над един милион участници и да влезе в Книгата на рекордите на Гинес. https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/photo.php?v=799233043427811

До 18 часа на 16 май над 117 страни и 231 000 души се включиха в експеримента и се научиха да приготвят свежа закуска от цвекло, зеле и круша в палачинка!

Целта на инициативата е да мотивира подрастващите и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна. Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 година броят им ще надхвърли 60 милиона.

Децата поздравиха Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, столичният кмет Йорданка Фандъкова, дипломати,  президентът на Евро-Ток България Георги Иванов и Йоланта Делибозова – Йоли, музикант и водещ на кулинарно предаване по 24KITCHEN.