Европейският производител на самолети Airbus кандидатства за патент върху ново поколение пилотска кабина без прозорци - радикална дизайнерска промяна. Кандидатурата носи номер US20140180508 A1 и заглавие "Летателен апарат с пилотска кабина включваща наблюдателна повърхност за пилотиране, която е поне отчасти виртуална".

Според Airbus, сегашното разположение на пилотската кабина в носа на самолета не е идеално заради формата на самия нос. Те предлагат тази кабина да бъде преместена в друга част на самолета, а пилотите да използват изцяло дигитален метод за наблюдение и контрол на полета.

В патентните документи се посочва, че кабината без прозорци ще съдържа екран и специален тип проекторна система, която ще проектира върху този екран различни "сцени". Една от сцените, например, ще представя климатичните условия в пространството непосредствено пред самолета. В допълнение "устройство с лазери за формиране на холографски изображения" ще проектира триизмерни образи като, например, повърхността на земята или дори "холограма представяща [...] помощник пилот на земята".

На практика, написаното в документа означава, че кабината може да е навсякъде в самолета, дори в товарното отделение или дори в близост до опашката.

Разбира се, преди описаната в кандидатурата технология да бъде реализирана ще минат десетилетия. Airbus, обаче, ни позволяват още сега да надникнем в това, което ще представлява бъдещето на самолетната индустрия.

Източник на информацията: http://www.kaldata.com