Представяме ви интервюто на Паула Хюсейн с Ани Салич:

- Как се чувствате в Нова тв, г-жо Салич?

- Добре. Така го усещам. Всичко е ново - ново начало, нови хора, нови емоции, нови очаквания.

У зрителя е останало усещането, че ние, тв водещите, сме по-различни от него. А хората ни виждат на улицата, че сме пълнокръвни същества. Можете да ме срещнете в магазина, всяка сутрин си говоря с портиера. Понякога той ми разказва какво лошо е прочел за мен в жълтата преса.

- Защо никой не ги съди за тези писания?

- Не е точно така. Доколкото знам, Юксел (Кадриев - б.а.) ги съди, Слави се опита да ги съди.

В началото на живота ми в Би Ти Ви бях много шокирана, когато те започнаха да се занимават с мен и най-вече със семейството ми. Когато започнаха дори да снимат децата ми, това вече излезе извън кръга на обидата и за мен се превърна в заплаха. Тогава много мислих дали да предприема някакви стъпки. Но ние всички знаем каква е съдебната система у нас. Нека аз не съм тази, която да дава оценка, защото бъдещето ми, надявам се, благодарение на Нова тв, е да работя в новините и не мога и не бива да давам оценки.

Мои приятелки ми се обадиха наскоро, гледали как ме пускат в папарашко предаване на друга телевизия с претенцията, че са снимали мен и дъщеря ми. Показаха съвсем различна жена и твърдяха, че това съм аз и се качвам в кола с полски номер. Става толкова евтино, наистина много подценяват публиката.

Искам публиката да има все изисквания към мен, да има конкуренция, да се развивам.

- Затова ли се преместихте в Нова тв?

- Преди Би Ти Ви имам и друго начало в Нова тв - през 1996 г., когато Нова се намираше на площад “Света Неделя”. Работех във фармацевтична компания и въпреки недоверието на близките ми реших да отида на прослушване. Там се срещнах с една дама - Мая Дивац, която тогава беше ходила на специализация в Си Ен Ен и беше работещ сръбски новинар. Накара ме да застана пред една камера, да прочета текст, след което да говоря по международна тема. Това беше, след което си тръгнах. Малко по-късно те ме намериха и създадоха група от няколко водещи - Цвети Начева, сега работи в Брюксел, Маргарита Ралчева. Заедно се учехме,

седяхме на стиропор,

четяхме с нашите

дрехи и се

гримирахме сами

Но аз съм емоционална, македонка по душа, и за един ден си тръгнах от Нова тв. Поканиха ме да остана с примамливо предложение. Оказа се, че животът е колело, защото подобно щях да получа малко по-късно още веднъж.

- Когато напускахте Би Ти Ви ли?

- Тръгнах си от Би Ти Ви с някаква любов, макар и несподелена. Последните 5 години там, след второто издание на “Великолепната шесторка”, живеех сякаш в една двойка с несподелена любов.

Тръгнах си, защото тук, в Нова, ми дадоха шанса да направя това, от което имам нужда - да се събудя, да започна да живея отново, да правя и други неща, освен да водя новини. Имам нужда да бъда със семейството си в нормалните часове в събота и неделя.

- Нали и тук ще водите новините, как ще успявате да се прибирате навреме?

- Ще водя от понеделник до петък в 19 ч. Как нататък ще бъде подредена програмата, не знам. Освен това ще мога да събера екип и да създам интересно предаване. В момента работим върху няколко формата. Продължавам да вярвам, че тук имаме достатъчно ресурс и натрупан опит, за да създадем и ние формати, не само да купуваме.

- Значи вие и екипът ви измисляте в момента български формати?

- Да, няколко, правим пилотни издания, виждаме кое ни харесва, тестваме го през фокус групи. Опитваме се да направим най-доброто.

- Съпругът ви Бранко ли ще прави новото ви предаване?

- Да. Да отговоря и на жълтите медии - живеем заедно с Бранко, не сме разведени, както пишат непрекъснато. По повод работата му - той вече не е в Би Ти Ви. В момента си пренарежда дейностите. Ще работи с мен по предаването, има и някои други идеи като продуцент.

- Според жълти издания вие с него едва ли не сте командвали всичко в Би Ти Ви?

- Това не е вярно. При тази конкуренция не мисля, че биха ме държали на екран 13 години, независимо от това как се казва съпругът ми. Разбрах едва преди 2 години, че през цялото време на водещите са ни правени персонални рейтинги, че през цялото време сме проучвани.

- Казваха ли ви какви са рейтингите?

- Не. Нито веднъж през живота си не научих, че съм водещият с най-висок рейтинг, с по 20 пункта над Слави, над останалите водещи в Би Ти Ви, както и във всички телевизии. Научих го впоследствие от мои колеги.

- Не се ли опитаха да ви задържат заради тези рейтинги?

- Да се върнем малко назад как отидох в Би Ти Ви. Изпратих запис, повикаха ме и пак дежавю - този път седях на една маса, камерата беше срещу мен. Това обаче, което научавам по-късно, е, че в момента, в който аз съм била записвана, е минавала Светлана Василева. Аз съм в Би Ти Ви благодарение на нейния нюх, не на някой друг, без значение какво се твърди. Тя е минала, чула ме е и е казала: “Тя е”. Без да пита коя съм, без да знае каква ми е фамилията, на колко съм години.

През всичките 13 години аз съм работила непрекъснато. Моите дни и нощи минаваха там. Но това беше моята тежест и заплаха да загубя семейството си, защото не е лесно да се издържи на моя ритъм. Осем години се прибирах в 23,00 ч, без значение дали майка ми или детето са болни.

В първите години, когато правех “Имало едно време” и виждах резултат от усилията си - осиновяваха се децата, всичко имаше смисъл. След това, благодарение на съдбата и на Наталия Симеонова, която отказа да води “Великолепната шесторка”, ме поканиха мен. До този момент никога не съм получавала никакъв шанс от Би Ти Ви да правя нещо друго освен новини.

- Хареса ли ви да сте на сцената като водеща на риалити предаване?

- Хареса ми работата с толкова различни хора, която съвсем не прилича на новините. В новините си толкова концентриран, преди ефира сякаш си сам на този свят, въпреки че в ухото ти постоянно има човек. Трябва да пренесеш информация за максимално кратко време с максимално кратка и точна мисъл. Няма нищо общо с другата телевизионна работа. Всичко останало е голяма благодат, защото там може да се развиваш, може да опитваш различните си страни, може да сгрешиш, но и да поправиш грешката си. Може да направиш лапсус и да се усмихнеш, но ако си в новините, става страшен конфуз.

На финала на втората “Шесторка” майка ми беше в реанимация, много ми беше тежко. Ето, сега пак ще се разплача. (Очите и? се насълзяват.) Но трябваше да го направя. Тогава си даваш сметка, че идват времена, в които ти не може да си винаги на екран. Именно тогава проведох нови разговори в опит да потърся възможности за някакъв нов продукт, който да създам, но не се получи.

- Обидихте ли се на Би Ти Ви?

- Когато ми казаха, че предаването Vox Populi няма да го има, след като вече беше обявено, тогава за първи път реагирах: “Няма какво повече да кажа, освен че съм обидена.”

Тази тънка обида, която през годините се беше просмукала у мен, най-накрая стигна до декларацията на Би Ти Ви, когато аз напуснах и в която нямаше едно “благодаря”. Дадох най-хубавите години от моя живот на Би Ти Ви, давах любов и очаквах тя да бъде споделена, но накрая се оказа, че не е.

- Как се почувствахте, след като напуснахте, удовлетворена ли бяхте?

- Не вярваха до последно, че ще си тръгна. Подадох си молбата, прибрах се вкъщи и изключих телефона си. Не знаех какво ще ме чака на това ново място.

По-късно разбрах, че мои колеги написали във фейсбук “Сребролюбие”. Тук искам да кажа нещо и да приключа с тази тема - на следващия ден получих предложение за предаване в праймтайма и моята 10-годишна заплата в Би Ти Ви еднократно като бонус, за да остана.

- За повече пари ли отидохте в Нова телевизия?

- Дошла съм със заплата като на моите колеги. Имам предвид водещи. Аз съм професионалист и имам това самочувствие. Благодарение на всичко, което научих сама. Защото аз не съм ходила в Си Ен Ен, имам 3-месечен курс в “Про Медия” и оттам нататък всичко съм учила сама. А сега Нова тв ми дава шанса да се уча като продуцент, редактор и човек зад кадър, който създава предавания, и аз съм много благодарна.

Дойдох и останах шокирана, че влизам от зала “София” в зала “Лондон”, от нея - в зала “Стокхолм” (на такива зали, чиито стени са от стъкло и всичко се вижда през тях, е разделена редакцията на Нова - б.а.). Всичко е отворено - ето отсреща маркетинга, обръщам се и виждам Дидие Щосел (шефа на “Нова броудкастинг груп” - б.а.). Мога да му почукам на вратата и да му кажа, че нещо не е в ред. Докато в Би Ти Ви не мога да се кача на 11-ия етаж, научили са ме, че трябва да измина целия йерархичен ред.

- Когато си счупихте крака, в интервю ми казахте, че не знаете какво ще се случи през следващите месеци и дали ще се върнете в телевизията. Оттогава ли обмисляте промяна?

- Знаеш ли как си счупих крака? Една седмица бях на ефир с графика от понеделник до неделя. На другата сутрин след дежурството ми се обадиха да ме попитат дали мога да поема още една смяна, защото Гена си е счупила крака. Приех, въпреки че синът ми беше болен и не бях спала цяла нощ, заведох го на лекар и паднах пред Военна болница. Така си счупих крака и така започна промяната.

- Как ви поканиха, за да приемете? Как разсеяха съмненията ви, че и в Нова тв няма да е като в Би Ти Ви?

- Всички си мислят, че 6 месеца сме били в любовна връзка, а аз едва преди 2 седмици се запознах с хората и видях бюрото, на което ще седя. Човекът, който наклони везните, е Дарина Сарелска. Ако тя не беше дошла в новините на Нова тв, ако Ани и Виктор не бяха дошли и не бяха показали смелост и ангажираност, сигурно нямаше да съм най-смелата.

Много малко хора в България, смея да твърдя, разбират от новини. За мен новините не са новини, а приказка. Емисията трябва да има начало, кулминация и край. Дарина Сарелска го може.

- В Нова тв ще правите и още нещо, ставате посланик на фондацията Reach for Change. Какво значи това?


- Аз бих го нарекла “Промени света”. Има истина във всичко онова, което са ме учили в УНИЦЕФ. Мина доста време, докато им повярвам, че не трябва сега да храним бедния, да не дадем веднага лекарството на болния, защото може да има странични действия, а трябва да мислим как бедният да е по-малко беден, болният да е по-малко болен.

Именно затова Нова започва инициатива, свързана със социалното предприемачество, с която да помогне на обществото. Всички, които са трайно безработни, имат здравословни проблеми или са в рискови групи - деца от домове, малцинствени, бежанци, продължават да живеят тук. Те очакват помощ от една социална система, която става все по-токсична. Все повече старци, все по-малко работници. Тези социални помощи свършват. Трябва да намерим начин да вкараме тези хора в някаква дейност, първо, за да не вършат лоши неща през деня, второ, за да създават някакъв продукт и обществото да получи полза от тях.

Може да е пекарна, артателие, библиотека, всичко, за което се сети един буден човек, за да създаде работни места и да подобри средата в рисковите общности. Видях го в Холандия, където в подобно социално предприятие са включени 1 млн. евро активи. В него са включени и местната власт, и държавата, има реален бизнес.

- Как ще го направите телевизионно?

- Започваме с информационна кампания, с уебсайт, на който с проект може да кандидатства всеки. Идва и екип от чужбина, който да ни помогне. Тази инициатива съществува от 2009 г. и е в Африка, Русия, Казахстан, Швеция, Холандия и много други страни.

Нашият проект първо ще е акцентиран и отдаден на децата. Идеята е Нова тв да създава работни места за онези хора, които са аутсайдери. По-нататък може да се помисли и за тв предаване. Това е нов, по-висш етап на благотворителност.

- След десетина дни започвате да водите новините с Ники Дойнов. Вече правите ли сухи тренировки?

- Още не. Видях екипа на новините, представих се, правихме рекламни сесии. В началото имах притеснения как ще ме приемат. С Ники Дойнов се оказахме горе-долу на една възраст, поговорихме си, имаме почти еднакво светоусещане, начинът му на расъждение е близък до моя и мисля, че ще успеем да заработим добре в екип. Екипът на новините е суперготин, всички са много позитивни и добронамерени към мен. Радвам се, че съм тук и с вълнение очаквам 24 февруари. Тогава с Ники Дойнов ще се появим за първи път в ефира в централната емисия новини на Нова тв.

http://www.24chasa.bg