Ново изследване сочи, че Меркурий твърде бързо губи от масата си, като това се случва много по-бързо, отколкото показвали предишни изследвания. Това смятат група учени от научния институт „Карнеги“.

Фактът, че малката планета продължава да се смалява е известен отдавна, но по-големите опасения на астрономите се отнасят до бързината на този процес.

В рамките на ново изследване астрономите изучили получените от автоматичната междупланетна станция Messenger, която е в орбита около планетата от 18 март 2011 година и бе изстреляна през август 2004 година от.

Сондата предала на Земята данни, според които поради охлаждането кората на Меркурий е намаляла със 7 километра, което се оказало много повече от предварителните изчисления.

Новите данни помогнаха да разрешим отдавнашния спор и да открием връзката между термалната история и реалната причина за смаляването на Меркурий, казва Пол Бърн от Института „Карнеги“ и водещ специалист на новото изследване.

Важно е да се знае, че геологията на Меркурий е много различна от геологията на Земята. Докато нашата планета има 12 големи тектонични плочи, които се движат над течната магма, най-близката планета до Слънцето има дамо една тектонична плоча, която образува цялата й повърхност. При това общата дебелина на мантията и кората е едва 420 километра.
Меркурий има богато на желязо ядро с диаметър около 4040 километра. От своя страна дебелината само на една от мантиите на Земята е 2900 км, без да се споменава допълнителните около 40 км земно кора.

Първите признаци, че Меркурий се смалява, са засечени през 70-те години от междупланетната станция на НАСА „Маринър-10“. Учените открили на т. нар. набръчкани хребети, които се образуват в кората на планетата под въздействието на охлаждането на ядрото. Някога течно то е започнало да се втвърдява.
С помощта на апарата Messenger астрономите успели да получат множество нови изображения на кората на Меркурий. Те проучили информация за 5935 набръчкани хребета. От момента, когато планетата е изучавана от „Маринър-10“ учените са изчислили загуба на 1-2 км от радиуса на Меркурий, но новите данни показват, че за това време планетата всъщност е изгубила 7 км от своя радиус.
В момента радиусът на планетата е 2440 километра.

Информация:idg.bg