През месец юни ще бъдат избрани най-заслужилите творци в жанра през последните години, които да представят страната ни на Еврокон. Фантастиката продължава да набира сила в България, а творците й – да търсят все по-активна връзка със своите потенциални почитатели. След Фантастивала от края на май, който предостави възможност на феновете на жанра да се свържат един с друг и да научат от първа ръка за новостите и бъдещето във фантастиката, дойде време нашите творци да се представят и навън.

Идеалната възможност за това е Еврокон – ежегодна среща на фантастите от целия континент, на която се излъчват награди за най-заслужилите творци от различните страни.

Също като песенния конкурс Евровизия, Еврокон се провежда в различен европейски град всяка година. В случая обаче награда получава не само един, а десетки творци, разпределени в 13 различни категории. Писатели, художници, популяризатори, филми, пиеси, списания и сайтове имат възможност да се борят за престижния приз на Европейското общество за научна фантастика. Всяка държава изпраща по една номинация за категория, а тя се бори за награда от комисията на Еврокон.

Тази година Еврокон ще се проведе в Дъблин, Ирландия, между 22 и 24 август. Специален гост ще бъде авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ (послужила за създаването на хитовия сериал „Игра на тронове“), Джордж Р. Р. Мартин.

Изборът на българските фантасти, които да представят страната ни пред Европа, в момента се провежда на SciFi.bg ( http://scifi.bg/evrokon-2014-predlojenia/ ).  Там всеки активен почитател на фантастиката може да подкрепи своя любим творец или творчески продукт, които според него най-много заслужават честта да носят българския флаг. Номинациите за Еврокон са част от усилията на организаторите да популяризират жанра и да подкрепят качествените родни творци не само на местния пазар, но и по света.