От доклад на "Репортери без граници" стана ясно, че България е страната с най-малко медийна свобода в ЕС. За съжаление изводите на "Репортери без граници" за България не оставят особено място за коментаторски маневри. За 10 години България се срути с цели 66 места надолу в тази класация, а това си е истинска трагедия – или "тъжен рекорд", както пише в доклада.

Сред най-тежките недъзи на българските медии са медийната концентрация, непрозрачната собственост в медийния сектор, политическият и икономически натиск над журналистите, поръчковата журналистика, автоцензурата.

В България според организацията най-вече независимите и разследващите журналисти се сблъскват с тормоз, заплахи и насилие. Изброяват се и конкретни примери – подпалената кола на Генка Шикерова от бТВ или полицейският произвол срещу репортери, особено по време на протестите през миналата година.

Според Кристиян Мир, който завежда германската секция на "Репортери без граници" и добре познава българската ситуация, през последната година тревожната тенденция се е задълбочила още повече: все повече частни български медии се концентрират в ръцете на все по-малко собственици, като при това невинаги е ясно кой точно притежава отделните медии. "На хартия в България съществува медиен плурализъм, обаче тъжната действителност е друга", каза Мир.

Румъния и Сърбия са далеч по-напред

Допитването на "Репортери без граници" няма представителен характер. Въпреки това то упражнява огромно влияние върху политиката и влиза като фактор в повечето оценки на ситуацията в отделна страна. Германските политици и медии например редовно се съобразяват с него и го цитират - далеч не само за България.

От голямо политическо значение е класирането и на няколко съседни страни. Гърция например, която изпреварва България с 1 място, е паднала с 50 позиции надолу само за 5 години – най-вече заради закриването на общественото радио и телевизия ERT и заради неофашисткия тормоз срещу журналисти. Положението с Турция е още по-лошо: страната се намира на 154-то място заради тежките ограничения, които властите налагат на медийната свобода.

От другите съседи само Македония и Черна гора са по-зле от България, докато Румъния (45-о място) и Сърбия (54-то) изглеждат съвсем прилично. Нещо повече – дори Босна и Херцеговина (66-о) и Албания (85-о) се представят в по-добра светлина от България.

Свободно слово - стабилна демокрация

Слаба утеха ни дава фактът, че правозащитниците "наказват" САЩ с 46-о място заради натиска срещу журналисти по повод разкритията на Брадли Манинг и Едуард Сноудън. По сходни причини и Великобритания се класира едва на 33-то място.

Отличниците, както обикновено, са Финландия (първо място), Холандия, Норвегия, Люксембург и Андора. И пак, както обикновено, на опашката са си същите – Сомалия, Сирия, Еритрея, Северна Корея и Туркменистан. Тези позиции потвърждават един добре известен извод, който важи и за България: свободните медии вървят ръка за ръка с истинската демокрация и с благоденствието на хората. Колкото са по-свободни медиите, толкова по-стабилна е демокрацията и толкова по-добре живеят гражданите.

 

Източник : DW.BG