Адресите в интернет на кирилица може да станат реалност до половин година. На 31 октомври в Министерството на транспорта е било обсъдено предстоящото въвеждане на домейни на кирилица - ".бг".

Сформирана е и работна група, за да уточни стъпките, които трябва да се предприемат. Още не е сигурно кога точно ще има домейни на кирилица, но Любомир Русинов, управител на компанията СуперХостинг.БГ, очаква това да стане до 6 месеца.

Ръст от 35 на сто отчита секторът на уеб хостинг услугите по отношение на броя регистрирани домейна у нас за последните 3 години.

В страната ни има над 100 000 интернет домейна, сочат данни на сайта hostertats, които бяха представени от управителите на хостинг компанията СуперХостинг.БГ - Методи Дреновски и Любомир Русанов. Около 45% от тези домейни са на сайтове, хоствани от СуперХостинг.БГ.

Според коментара на Методи Дреновски секторът на уеб хостинга е един бързо и възходящо развиващ се технологичен сегмент дори в период на криза. "Основна причина за положителното развитие на сектора е по-големият брой собственици на сайтове, които не са специалисти и нямат сериозни ИТ познания", каза той.

Проучванията сочат, че към 80 на сто от хората първо търсят в интернет информация за покупката, която планират да направят, за да видят разнообразни мнения за нея и да добият представа за качествата й. Най-продаваните нови домейни в страната са .clothing, .guru, .kitchen. До края на годината предстои излизане на пазара и на други атрактивни нови домейни.

*Източник: В-К Стандарт