Стартът на най-новата българска телевизия за новини "БГНЕС" се отлага за зимата. От БГНЕС са поискали промяна на началната дата,за старт на канала от СЕМ. Съвета за електронни медии на свое заседание на 10 юни е разрешил подобна промяна. Така новата новинарска телевизия ще стартира на 1 октомври 2014 година.

Канала ще има продължителност 24 часа и ще излъчва новинарски емсии и предавания. Според сайта на СЕМ канала има разрешение да излъчва по кабел и сателит като старта му е 8 май. Към момента обаче няма информация канала да е стартирал.

Информационната агенция БГНЕС стартира през 2001г . Тя е частна независима информационна агенция, която има за цел да информира бързо, точно и обективно за всички събития в страната и чужбина. Седалището на агенцията е в София. В централата се помещават основните редакции на агенцията: Вътрешна, международна, балканска, културна, бизнес и икономика, спортна.

Агенцията е в непрекъснат, денонощен режим на работа и ежедневно се публикуват не по-малко от 500 новини. В БГНЕС работят десетки журналисти, репортери и фоторепортери и оператори с дългогодишен професионален опит. БГНЕС има собствени кореспонденти в страната. За новините от чужбина се използват пълните пакети на световните агенции Франс прес, Ройтерс и ДПА.

БГНЕС е единствената агенция в България, която от 2002 години обслужва абонатите на най-големия мобилен оператор в България М-Тел. Всеки ден десетки хиляди абонати под формата на SMS, MMS, Video научават първи българските и световните новини от областта на политиката, спорта, шоубизнеса, медицината, програмата на кината, прогнозата за времето, борсовите новини, времето, хороскопа и т.н.

През септември 2004 година БГНЕС създаде първата частна Фото-агенция в България. На нейната официална страница всеки ден се публикуват над 1200 снимки от страната и чужбина от всички области. В началото на 2005-та година БГНЕС създаде и отделна спортна агенция.

В края на 2006 г БГНЕС започна да покрива всички основни събития в София и страната с видеоматериал. БГНЕС работи с професионална телевизионна техника. БГНЕС има авторски права върху над два милиона снимки, няколко хиляди телевизионни обекти. В началото на 2008 година БГНЕС създаде и отделна агенция Българска община

Абонати на БГНЕС са всички централни и регионални издания, десетки радиостанции от София и страната, телевизии, чуждестранни посолства в София, български дипломатически представителства в чужбина, чужди информационни агенции. През 2006 Агенция БГНЕС издаде уникалното спортно списание Мондиал 2006 и издава спортен всекидневник за Мондиал 2006.

Информационна агенция БГНЕС е съучредител и член на Международната Асоциация на частните информационни агенции. Интернет адресът на Агенция БГНЕС е www.bgnes.com. Агенцията е платена и достъпът до нея е чрез абонамент. Агенция БГНЕС публикува и десетки новини на безплатната си страница всеки ден. След старта си новия новинарски канал ще бъде пряк конкурент на NEWS7 и TV Европа другите два канала който излъчват новини.

Припомням,че преди време в България имаше още един новинарски канал RETV, който обаче фалира и остава дупка в сферата на новинарските телевизии.

Очаквайте още подробности.