Той е под формата на първата за региона конференция на потребителите на криптовалутата Биткоин - Central European Bitcoin Expo 2014, която ще се проведе във Виена на 31 май и 1 юни.

На 31 май и 1 юни във Виена ще се проведе първата за Централна Европа конференция на потребителите на Биткоин "Central European Bitcoin Expo 2014" (CEBE 2014). Според информацията от организаторите Global Cryptography Ltd (които през ноември 2013 г. проведоха успешно подобна конференция в Лондон), форумът е насочен към бизнесмени, инвеститори и стартиращи компании, които търсят инвестиции.

На конференцията се очакват доклади от изявени личности в биткоин общността и представители на бизнеса, свързан с виртуалната валута. Най-интересният и известен лектор на събитието безспорно е Ричард Столман (Richard Stallman) – знаменит хакер, основател и президент на Free Software Foundation, който застана начело на движението за отворен код още през 90-те. Участието на специалиста е обяснимо предвид факта, че Bitcoin също е отворена технология, която се противопоставя на проприетарните платежни системи. На CEBE 2014 Ричард Столман ще говори по темата „Hacking".

В конференцията чрез уебинар ще участва и Чарли Шрем - един от основателите на Bitcoin Foundation, на който се наложи да напусне съвета на директорите на фондацията, след като в края на януари бе обвинен в пране на пари. Тъй като Шрем е под домашен арест, личното му присъствие не е възможно, но благодарение на съвременните технологии за комуникация той ще може да бъде видян и чут, а също така ще отговаря на въпроси.

Шрем вече има опит отдалечено участие в конференции – той вече се включи по такъв начин в конференция за Биткоин, проведена наскоро в Тексас. Изказването на Чарли Шрем ще бъде посветено на въпросите, свързани с децентрализацията и популяризирането на електронната валута.

Според организаторите на конференцията, Централна Европа е избрана за представяне на виртуалната валута, не само заради многобройното население на страните от региона, но и поради факта, че жителите му са слабо информирани за Биткоин. Очаква се конференцията да бъде посетена от около 500 души.

Билетите за двудневната конференция са в продажба от 10 април и са достъпни на официалния сайт cebexpo.net, където може да се намерят също пълният и актуален списък на лекторите и информация за тях. Още подробности за самата криптовалута, начините за добиването й, нейната еволюция и перспективи пък абонатите на PC World могат да научат и от статията "Bitcoin: рЕволюция" в новия дигитален брой 4 на списанието.

Снимка и информация взети от: http://pcworld.bg