Предприемач от Велинград нашумя в социалните мрежи, след като си купи... локомотив.

https___tvnovini.bg_upload_articles_16132307660.jpg

ЖП возилото за теснопътно междурелсие, от известно време може да се види на входа на града, както от пътуващите с кола и автобус, така и от тези, които са избрали теснолинейката Септември - Добринище.

https___tvnovini.bg_upload_articles_16132307830.jpg

Машината, произведена през 1960 година, е работила в химическия завод "Кристал" в града. След като, товарното ЖП движение по теснолинейката е преустановено, тя става безполезна и е гарирана в хале, където престоява до скоро. Този тип локомотиви са доставяни в изключително малко бройки в България, а към момента, запазен екземпляр с годност за въстановяване се оказа именно този, закупен от велинградския предприемач.

https___tvnovini.bg_upload_articles_16132307950.jpg

Той възнамерява, през пролетта, малката машина да бъде реставрирана и да стане част от музейна сбирка, посветена на индустриалното и икономическо развитие на България до началото на прехода. Вече се проучва и терен, на който ще бъде ситуирана цялата колекция. Бизнесменът е запален колекционер и реставратор с опит в реставрацията на автомобили и мотоциклети. Вече търси активно и вагон-цистерна, като тези, които са ползвани в завода за превоз на суровина, за да допълни ЖП диорамата в реален мащаб с него.