ПРАВО НА ОТГОВОР

"УВАЖАЕМА Г-ЖО ГОЧЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н БЛЪСКОВ,

Статия във в. „Труд” от 26 ноември 2014 година, озаглавена „СЕМ с мерки срещу тв ментетата” (стр.7) внушава, че БНТ манипулира своите зрители, без да бъдат посочени аргументите и позицията на националната телевизия.

Изненадани сме, че в публикацията като пример за телевизии ментета се дава Българската национална телевизия.

Категорично заявяваме, че БНТ винаги е била коректна и обективна със своята аудитория.

Не е имало фалшификация по време на футболния мач България – Малта. БНТ поднесе извинение на зрителите си, часове след това. В официалната позиция изрично е посочено, че проблемите със звука са в следствие на човешка грешка. Извършена е проверка и на служителите ще бъде наложено съответното административно наказание.

Няма умишлени действия от страна на БНТ и по отношение на повторението на предаването „История. БГ”. Практиката в телевизията е да се обозначават преките ефири със специален надпис „на живо”. Когато този надпис липсва, предаванията са на запис или повторения. За съжаление, поради намаления бюджет на БНТ, в настоящата програмна схема успешният формат се излъчва по схемата: три оригинални броя и едно повторение. За тези факти е уведомена репортерката на в. „Труд” Соня Спасова.

Притеснени сме, че авторитетна медия като в. „Труд” публикува материал, който накърнява имиджа на БНТ, без да бъде потърсена позицията на обществената телевизия."