На пресконференция в Пловдив Българската национална телевизия отчете изпълнението на проект „ЕП 202ПЕТ“, съфинансиран от Европейския парламент. Основната цел на създадените пет телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, е да разширят познанията за същността и ролята на Европейския парламент. От март 2017 г. ЕК откри процедурата на обществено обсъждане за бъдещето на общността в контекста на съвременните предизвикателства: излизането на Великобритания от ЕС, мигрантския натиск и проблемите в темповете на напредък на отделните държави от ЕС.

В рамките на проекта бе създадена поредица от три документални филма, обединени под общото название “Българското пътуване в Европа”. Зрителите на БНТ видяха лентите „Миграцията“, „Брекзит“ и „Скорости“, които изследват основни предизвикателства пред Общността през погледа на младите хора. Всеки от тези филми, заживя свой самостоятелен живот, като предизвика множество реакции в социалните мрежи. Самите автори, които бяха избрани чрез кастинг, имаха възможност да направят своите телевизионни дебюти в журналистиката. В трите филма са заснети и специални интервюта за БНТ на Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, Питър Лундгрен – евродепутат от ПГ „Европа на свободата и демокрацията“, Дейвид Макалистър – евродепутат от ЕНП и председател на Комисията по външна политика, Клеър Мууди - евродепутат от ПГ на социалистите и демократите (ПЕС), Сесилия Викстрьом – докладчик по Дъблинския регламент. Продуцент на поредицата е Надя Обретенова, а продуценти на филмите - Цветелина Йорданова, Александър Марков и Тоня Димитрова.

Проектът ЕП 202ПЕТ бе структуриран около два важни фокуса – глобалния и регионалния. Два от модулите на проекта – „Пътуващото студио на БНТ2“ и Регионални дискусии - бяха изцяло реализирани от РТВЦ в Благоевград и в Пловдив и дадоха възможност на множество хора от 22 населени места в областите Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Смолян да видят как работят евроинституциите, да се срещнат с депутати от ЕП, да споделят своите проблеми и очаквания, а много от тях – за първи път да бъдат запитани какво им донесе в личен план членството в ЕС. Два документални филма, излъчени по БНТ2 и БНТ Свят, направиха телевизионната аудитория съпричастна към вълнението, с което хората по места разискват важните за тях проблеми на близкото бъдеще. В две преки предавания на 21 май и 1 юни 2018 г. БНТ 2 излъчи регионални дискусии от Благоевград и Пловдив. В едночасовите дебати български евродепутати обсъждаха възможностите за развитие на алтернативно земеделие с финансовата подкрепа на ЕС, отпускането на допълнителни субсидии за отглеждането на редки породи животни, изравняването на размера на субсидиите за подпомагане на земеделието във всички държави-членки, перспективите за подпомагане със средства на общността на ремонта на пътищата от общинската мрежа, отпускането на средства за възстановяване на храмове – паметници на културата. Дискусионният формат даде възможност на много граждани да вземат участие в обсъжданията.

В рамките на проекта от края на април до началото на юни БНТ реализира и излъчи оригиналния си политически формат „Обещанието”. Петима евродепутати: Ева Майдел - евродепутат от ЕНП (ГЕРБ), Илхан Кючюк - евродепутат от АЛДЕ (ДПС), Момчил Неков - евродепутат от ПЕС (БСП), Ангел Джамбазки - евродепутат от ПГ на Европейските консерватори и реформисти (ВМРО - БНД), и Светослав Малинов - евродепутат от ЕНП (ДСБ), представиха в рамките на 5 поредни издания на предаването своите лични обещания и разясниха механизма за реализирането им. Форматът насочи вниманието на обществото към най-чувствителната част от политическия живот: изпълнението на поетите обществени ангажименти. Проучване на „Алфа рисърч“ класира оценката на аудиторията, която определи най-интересното, най-трудното за изпълнение и обещанието с полза за най-голям брой хора. Продуцент на „Обещанието“ и ръководител на екипа, който реализира предаването е Анна Яковлева – делегиран продуцент „Обществени и социални проекти“.

Специализираният модул „Ако бях евродепутат” предостави възможност за симулация на реални ситуации, свързани с парламентарната дейност в рамките на ЕП. Над 30 участници проявиха кураж да се поставят в ролята на евродепутати и да тестват себе си чрез интерактивни методи в среда, близка до действителността. В ролята на виртуални евродепутати те имаха възможност да формулират своя платформа под формата на „обещание“ и да установят диалог с „избиратели“ като използват информация от EuroParlTV и уебсайта на ЕП. Близо 30 000 души са потърсили информация за проекта чрез специалния сайт, на който са публикувани всички излъчени материали и подробности за изпълнението на проекта ЕП 202ПЕТ.

За периода на реализиране на ЕП 202ПЕТ са излъчени общо 71 видеоматериала, свързани с проекта. Всички телевизионни продукции бяха излъчени и по БНТ Свят със субтитри на английски език. Регионалните телевизионни дискусии, „Обещанието“ и пътуващият формат в България бяха придружени и с жестомимичен превод.

Проектът е само един от елементите на цялостната политика на БНТ за популяризиране на решенията на ЕС, които са свързани с живота на хората, за тяхното анализиране, тълкуване и разясняване. Само в последните 6 месеца БНТ беше основен информационен източник за българското председателство на Съвета на ЕС, като направи зрителите съпричастни на всички важни събития от програмата и излъчи дискусиите по ключовите проблеми, които бяха в обсега на обсъжданията; освен форматите, реализирани в рамките на проекта, БНТ стартира специално информационно предаване, което по достъпен начин коментира актуални въпроси и търси допирните точки с ежедневието на българите – това е предаването „#Европа“; в контекста на основната тема на българското председателство – бъдещото развитие на Западните Балкани, журналисти на БНТ създадоха 6 документални филма, които представят държавите от региона и очакванията на техните граждани за общото европейско бъдеще.

Проектът ЕП202ПЕТ е един от най-мащабните, финансирани от съфинансиран от ЕС в рамките на програмата за безвъзмездни средства, отпускани на Европейския парламент за дейности в областта на комуникацията.