По повод половинвековния юбилей на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, организационният комитет връчи почетни плакети на личности и институции, допринесли през годините за развитието на форума в едно от най-престижните културни събития в Европа.

Българската национална телевизия и екипът на предаването „Култура.БГ“ бяха отличени за дългогодишното партньорство и професионалния поглед към събитията, които години наред оформят многожанровия облик на фестивала.

Освен концерти на едни от най-изявените музиканти и композитори, оперни и балетни спектакли, програмата на „Софийски музикални седмици“ включва и форуми в областта на музикалната теория, фотоизложби, прожекции на филмирани опери, майсторски класове за млади инструменталисти и певци, а цикълът "Подиум на младия изпълнител" е трибуна на талантливи млади български и чуждестранни музиканти.

Тазгодишното издание на международния музикален фестивал премина под знака на две кръгли годишнини – 50 години от първото издание на „Софийски музикални седмици“ и 140 годишнината от обявяването на София за столица на България, а Българската национална телевизия е един от най-дългогодишните медийни партньори на културното събитие.

От 1982 година "Софийски музикални седмици" е първият български музикален форум, приет в Европейската асоциация на музикалните фестивали - EFA, в чийто Управителен съвет по-късно - през 1988, е избран композиторът Петър Ступел, който дълги години е директор на фестивала.

Следващото 51-во издание на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“ ще бъде открито по традиция в навечерието на Деня на българската култура и просвета през 2020 г.