Българската национална телевизия заяви участие в Евровизия 2018 пред Европейския съюз за радио и телевизия.

63-тото издание на форума ще се проведе на 8, 10 и 12 май в португалската столица Лисабон. В музикалната надпревара, която ще премине под мотото „All Aboard!“ („Всички на борда“), ще се включат общо 42 държави.

БНТ отново се обръща към музикалните професионалисти в България, за да определи българската песен и участник в Евровизия 2018. На официалния сайт на медията вече е обявен регламентът за участие в селекцията.
Пълният регламент, включващ изискванията към кандидатите, песента, изпълнителя и сценичната концепция, е достъпен на bnt.bg/bg/p/evroviziya-2018

Кандидатите могат да бъдат професионални екипи или продуцентски компании с цялостна концепция за представянето.

Предложенията трябва да включват песен, изпълнител и стратегия за сценичното представяне на песента, както и бюджет за свързаните с това разходи, които продуцентската компания или екип е готов/а да поеме. Срокът за подаване на концепциите е 20 декември (сряда) 2017 година.

Всички постъпили предложения ще бъдат обсъдени от специално назначена комисия с участие на представители на БНТ, както и чуждестранни експерти, с опит в музикалния бранш и в Евровизия.


„Отново ще търсим харизматичен артист, силна песен и ефектни сценични решения. Подаваме ръка на музикалните професионалисти и вярваме, че заедно допринасяме българските творци да имат своето достойно място в музикалната среда на Европа. Показателни за това са постиженията, които вече завоювахме – второто място на Кристиан Костов на Евровизия 2017 и четвъртата позиция на Поли Генова на Евровизия 2016“ – заяви Йоана Левиева-Сойър, делегиран продуцент „Специални проекти” в БНТ.