Ако имате болки в гърба с неясен произход, те отчасти могат да се дължат на гледането на телевизионни реклами за лекарства, даващи облекчение срещу болки в гърба.
До такъв извод са стигнали учени от университета в германския град Любек.

Резултатите от изследването им показват, че оплакванията от болки в гърба сред хора, живеещи зад Берлинската стена, рязко са зачестили след обединяването на Германия.

Веднага жителите на бившата ГДР били залети от предаванията на западногерманските комерсиални ТВ канали. Дотогава източногерманците не били свикнали непрекъснато да гледат телевизионни реклами за болкоуспокояващи лекарства, продавани без рецепта.

Преди падането на Берлинската стена от хронични болки в гърба са се оплаквали под 70 на сто от жителите в Източна Германия и 84% от западногерманците. До 2003 г. обаче броят на хората в бившата ГДР, които се оплакват от болки в гърба, достига почти същия процент, както в Западна Германия.

Според германските експерти, когато човек чете за болки в гърба или чува оплаквания на околните, мозъкът му започва погрешно да мисли, че тялото страда. Според изследването само 15 на сто от всички оплаквания са причинени от физически проблем като прищипан нерв.

източник: sbj-bg