"Българска телекомуникационна компания" ЕАД (с търговско наименование Vivacom) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което заявява желанието си за придобиване на групата на "НУРТС България". Това пише в съобщение на компанията, публикувано на сайта й.

В последните години групата на НУРТС България инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване
на цифров ефирен сигнал.

Настоящите собственици на НУРТС България взеха решение да се оттеглят от тази инвестиция в България поради промените в макроикономическата среда и липсата на обществена подкрепа и интерес към цифровата ефирна телевизия, пише в съобщението.

БТК декларира, че ще осигури изпълнението на всички поети от групата на НУРТС България договорни и законови задължения.

"НУРТС България" е 100% собственик на "НУРТС Диджитъл" - дружеството, което държи лиценза за цифрово ефирно тв разпространение в България. Директна връзка с Цветан Василев няма - компанията майка е притежание на две офшорки, а самият Василев твърди, че е бил само консултант на инвеститорите. В сектора обаче е публична тайна, че именно той контролира мултиплекса, по информация на в. "Капитал".

Според консолидирания отчет на "НУРТС България" за 2013 г. е отчетена загуба от 7.37 млн. лв.

НУРТС получи от държавата лиценз за ефирно разпространение на телевизии, срещу което се очакваше да получава такси от тях, затова, че ги разпространява безплатно. Интересът на телевизиите към това обаче е незначителен.

Собственици на БТК в момента са Цветан Василев чрез "Бромак телеком инвест" с 43%, руската VTB с 33%.

Информация- http://www.dnevnik.bg