Сред най-тежките и масови нарушения в правата на човека в България през 2013 г. е сривът на медийната свобода, обяви председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев.

При представянето в София на доклада на БХК Яна Бюрер Тавание напомни, че в класацията на "Репортери без граница" България е пропаднала с още 12 позиции и вече заема 100-тно място.

Това е най-лошата позиция на страната в класацията на международната неправителствена организация, която проучва медийната среда в почти всички държави, заяви Тавание.

Тя допълни, че най-големите проблеми пред медиите са непрозрачната им собственост и финансиране, ограниченият плурализъм, намесата на собствениците в редакционната свобода, както и тежката автоцензура.

Пример са телевизии „Алфа” и СКАТ

"През 2013 г. медиите повече от всякога бяха ползвани като машини за манипулация. Публикуването на лъжи с цел дадена личност да бъде смачкана или огромни групи хора да бъдат подведени е всекидневна практика, без каквито и да било последици", се казва в доклада.

Медиите са използвани всекидневно и за подбуждане към омраза, дискриминация и насилие спрямо етнически и религиозни малцинства, кандидати за убежище и хора с различна сексуална ориентация. Това се случвало основно чрез медии, които принадлежат на политически партии от неототалитарен тип.

За пример се дават телевизия "Алфа", собственост на партия "Атака", и телевизия СКАТ, собственост на ръководни политици от Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

"Малкото територии на медийна свобода бяха острови в океан на фалшификации и пропаганда. Медийните регулатори наблюдаваха срива на свободата на медиите през годината безучастно", констатират още от организацията
 
източник: mediapool.bg