Юлиян Табаков ще представи новата си изложба „МИГНОВЕНИЯ“ в галерия „Райко Алексиев“, която ще се открие на 3 април, петък, и ще продължи до 19 април 2015г., неделя. Посетителите на галерията ще могат да видят портретните фотографии на известната българска актриса Златина Тодева, заснети през 2007 година, няколко месеца преди кончината й. Уникалната експозиция е посветена на вечните теми за старостта, смърта, любовта, началото и края. Фотографиите остават непоказани цели осем години след внезапната смърт на Мама Злата, както наричат актрисата в театралните среди. През есента на 2014 година дъщерята на актрисата - известната режисьорка Гергана Тодева – Гуга, предлага фотографиите на майка й да бъдат показани пред широката публика и става причина авторът Юлиян Табаков да започне да търси начин за реализация на дълго отлагания си проект. Дръзката идея на фотографа не получава подкрепата на Столична община, но желанието му да сподели творбите си и да ги покаже го отвежда чак до културните среди на българите в Ню Йорк, САЩ. През океана, на американска земя Юлиян Табаков среща подкрепата на две българки – известната пианистка проф. Павлина Доковска и Кояна Тренчева, които обединяват усилия в общата си цел да помогнат фотографиите да видят бял свят.

„Аз ценя високо изключителния талант на Юлиян, с когото се познавам. Неотдавна получих от него е-мейл, описващ идеята за този проект с молба за съвет към кого би могъл да се обърне за финансиране. Когато прочетох историята на тази прекрасна актриса от Стара Загора и видях забележителните фотографии, аз моментално се свързах с моята близка приятелка Кояна Тренчева, която е една изключително отзивчива, благородна, щедра и скромна личност“, спомня си Павлина Доковска. Независимо, че по образование е клиничен епидемиолог и работи като научен сътрудник в медицинската област, Кояна Тренчева активно подпомага най-разнообразни изяви в изкуството в Ню Йорк, особено когато те са свързани с българско участие. През последните 20 години, когато тя живее в Ню Йорк, Кояна е силно съпричастна с концертите "Музикални Съкровища от България", които проф. Павлина Дококвска организира в рециталната зала на Карнеги Хол под егидата на Фондация "Кирил и Методи". Тези концерти, представящи млади, талантливи български музиканти стават основата, върху която от 10 години функционира концертната организация "Български Концертни Вечери в Ню Йорк". Кояна Тренчева е активен спонсор както на тази инициатива, така и на кампанията за събиране на средства за концертен роял " Стайнуей" в българското генерално консулство. Закупуването на този инструмент е необходимата предпоставка за изграждането на концертната организация, която провежда ежемесечни концерти там със финансовото съдействие на „Американска Фондация за България“, учредена от родолюбивите българи Тед Василев и Дико Михов.


„Познавайки широките интереси на Кояна към всички форми на изобразителното изкуство и музиката, както и факта, че е родом от Стара Загора, аз й се обадих, за да обсъдя с нея този проект. Препратих й е-мейла на Юлиян, тя го прочете, и ми се обади веднага възхитена и развълнувана от силното артистично внушение на фотографиите и моралната мисия на експозицията. Каза ми, че е готова да стане основен спонсор и да потърси допълнителни средства за осъществяването на изложбата в максималния й вид.  Идеята й беше този проект да получи подкрепата на старзагоската общност в България и САЩ, нещо повече, в последвалия контакт с Юлиян, тя предложи съдействие за реализиране на изложбата и в Стара Загора, а в последствие и в Пловдив, където актрисата е била много активна в театъра. Щастлива съм, че направих контакта между Юлиян и Кояна, и че изложбата ще се състои! Не се съмнявам, че тя ще бъде едно изключително културно събитие! Хората на изкуството трябва да бъдат всячески подкрепяни, защото те олицетворяват духовността на нацията. Чест прави на Кояна и всички, които ще я последват в благородното й делo“, добавя Павлина. След края на изложбата в София тя ще бъде изложена последователно в Стара Загора и Пловдив, където актрисата Златина Тодева е стартирала и съответно приключила творческата си кариера.

Изложбата в София ще бъде открита на 3 април, петък, в 18:30 часа в галерия „Райко Алексиев“ и ще може да бъде видяна до 19 април 2015, неделя. Повече за събитието може да научите на Facebook страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/357970591057266/

Кояна Тренчева разказва:

,,За изложбата разбрах от нашата известна българска пианистка и моя близка приятелка проф.Павлина Доковска. Тя ми препрати е-мейл от Юлиян Табаков, описващ неговия проект. Знаейки че съм от Стара Загора, тя се обърна към мен за съвет и идеи за евентуално спонсорство. С Павлина от години организираме съвместно музикални проекти в Ню Йорк, в по-голямата им част свързани с български млади музиканти. От дете съм имала мечти за творчество и излючително обичам всички форми на изкуството. Затова, за мен винаги е било важно да съм в помощ, с каквото мога, за осъществяването на творчески идеи. Разгледах материала от Юлиан Табаков:фотографии, кратка информация за изложбата и за актрисата Златина Тодева. Когато получих материала, не знаех кой е Юлиян Табаков ( ние все още не сме се виждали), но фотографиите, които видях, ми въздействуваха силно с артистичността и дълбочината си. Много са идеите, които внушава проекта, чиято основна тема ни обръща към старостта. От фотографиите лъха мъдрост, смирение, усещане за преходността на живота и възвишеност в очакването на смъртта.

Противопоставането с младостта засилва внушението им. Поне за мене показва, че физическата атракция има значение само в младостта, тъй като физическото и духовното се развиват в противоположни посоки. Докато тялото остарява, духът може да запази младостта си и да бъде в едно постоянно развитие и усъвършенствуване. Фотографиите провокират на много нива и са предизвикателство за всеки от нас за една самооценка и се надявам да си направим такава особено по отношение старостта и старите хора в България. За всяка една от тези уникални фотографии може да се напише по едно есе. Не по-малко ме впечатли и образа на актрисата Златина Тодева. Видях в нея една достойна, силна и уверена в себе си жена, която е достигнала най-висока степен на мъдрост. Мъдрост, изписана във всяка бръчка на нейното тяло. Един от най-великите психолози на нашия век, Ерик Ериксон е известен с теорията си на психосоциалното развитие на човека. Според тази теория, навършвайки 65 годишна възраст, човек навлиза в крайната фаза на развитието си. Рефлектирайки върху живота си,трябва да си отговорим как сме го живели-пълноценно, смислено, почтено, с интегритет, или съжаляваме за изгубеното време и се чувствуваме отчаяни и ненужни. За жалост тази фаза е една от най-дългите в живота ни.

Основната ценност, която може да придобием е мъдрост, но това се случва само на онези, които са живели пълноценно. В този смисъл, фотографиите на Юлиян Табаков, които видях, за мен са едни рефлекторни мигновения от живота на Златина Тодева, чрез които ни представя темите на проекта. В Стара Загора съм обикнала изкуството (операта, балета, театъра ), срещнала съм семейството си и приятелите си. Родината, родното място, стават свети места в един момент от живота ни. Човек иска да направи нещо, с което да допълни към красотата на родното си място. Мисля, че тази изложба ще възкреси спомените за невероятната актриса, родена в моя град. Радвам се, че изложбата ще бъде показана не само в София, а и в Стара Загора и в Пловдив, където актрисата респективно започва и завършва кариерата си.  В Юлиян Табаков видях един изключителен и уникален талант и пожелах да помогна. Хората, които носят такъв талант и творят напред във времето са изключително малко, и е важно те да бъдат оценявани и подкрепяни. Функцията на изкуството е да образова и култивира духовни ценности, да конфронтира стереотипите и предразсъдъците и да окуражава развитието на обществото. Всеки един творец ни изправя пред своите творби, които счита за важни да сподели с нас. От нас зависи как да решим да реагираме- да подкрепим, да протестираме, да включим първосигнални реакции или просто да се замислим и да видим какво можем да научим от образите, пред които сме изправени.
Тук искам също да благодаря на Юлиян Табаков, че чрез тази изложба ми даде възможност да се докосна до неговия талант и да бъда част от нещо толкова красиво!