До края на май 2015 г. трябва да е готова опорната инфраструктура за широколентов интернет достъп в слабонаселени места. Тогава трябва да започне и процедура за намиране на оператор, който да доизгради връзката до крайните потребители. Това казаха на пресконференция ръководителят на европейския проект Васил Василев и директорът на отговорната за това Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) Красимир Симонски.

Проект за 40 млн. лв.

Разширяването на мрежата от оптични кабели до нисконаселени райони е част от европейски проект по оперативна програма "Регионално развитие" за общо 40 млн. лв. За него се заговори още през 2007 г., но след множество забавяния работата тръгна едва през изминалата година.

Крайната цел на проекта е да осигури инфраструктура за бърз интернет достъп до 29 общински центъра и 24 малки населени места. На практика проектът ще обхване 8% от населението на България извън столицата, или 4% от общото население на страната, поясняват от ЕСМИС. Списъкът с местата, които ще бъдат облагодетелствани от финансираните с европейски средства широколентови трасета, е избран след предварително проучване на достъпа до интернет в България.

Общата дължина на оптичното трасе, което ще бъде изградено, е 870 км. Най-напреднала в момента е отсечката Пловдив - Раковски - Брезово (40 км). До края на тази седмица там ще започне и изпитание на положените кабели, казаха от ЕСМИС.

В други общини пък проектът е срещнал трудности - например забавяне на разрешенията от общинските съвети, обясни Васил Василев. В случая с трасето Шумен - Върбица пък проектът е съвпаднал с трасето за рехабилитация на пътя на Агенция "Пътна инфраструктура" и е трябвало да бъде преработен.

"В момента основната част от стойността на проекта - около 80%, отива за изкопаване на тези трасета", призна по време на пресконференцията директорът на ЕСМИС Красимир Симонски. Той все пак се похвали с факта, че в момента това е единственият "чист" проект в областта на информационните технологии, който се финансира със средства от Европейския съюз. От ЕСМИС се надяват опитът от него да им помогне в следващия програмен период. 

Изпълнителите

Най-голямата част от бюджета на проекта - общо 22.5 млн. лв., беше дадена в две обществени поръчки за проектиране и изграждане на оптични кабелни трасета в началото на 2014 г. За новата инфраструктура в Северна България отговаря консорциумът "Броудбанд България", в който влизат фирмите "Телелинк" ЕАД и "Мармер" ООД. Изграждането на мрежата в Южна България се прави от консорциума "ССВ-ТСВ 2015" между държавните предприятия "Транспортно строителство и възстановяване" и "Съобщително строителство и възстановяване" на транспортното министерство.

От ЕСМИС вече са избрали и доставчик на комуникационното оборудване - "Сиенсис" АД (срещу 7.9 млн. лв.), ПР агенция - "Юрапел комюникейшънс" ЕООД (срещу 89 хил. лв.), и консултант - "Дарис" ООД.

Първоначалният краен срок на проекта е бил 24 октомври тази година, но "благодарение на разбиране от страна на управляващия орган на ОПРР" той е бил удължен до 24 май догодина, обясни Красимир Симонски. Тогава ЕСМИС ще трябва да избере и оператор на инфраструктурата, който да доставя интернет връзка до крайните потребители. "Тук се изисква и най-много творчество, защото няма строго описана процедура за избора на такъв оператор," коментира Симонски.

Информация : http://www.capital.bg