Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява своята загриженост за продължаващите и неразкрити посегателства срещу журналисти, какъвто е случаят с втори палеж на автомобила на Генка Шикерова. Това става ясно от декларация на СЕМ в съобщение до медиите.

СЕМ е обезпокоен и от факта, че тези инциденти се приемат освен като натиск върху конкретния журналист, срещу когото са насочени, така и върху цялата журналистика по логика на задочната заплаха – "следващият може и да си ти".

Такива ненаказани престъпления са устойчив мотив за международните наблюдатели да отделят на страната ни все по-незавидно място в класациите за свобода на словото, посочват от съвета.

Членовете на СЕМ сме категорични, че физическата разправа е най-крайната и най-видима форма на натиск върху българските журналисти, която обаче се предхожда от други, не само в плана на щетите, но и на облагите, се казва още в декларацията.

Наше убеждение е, че защитата на независимостта на медиите зависи и от персоналната устойчивост и смелост на работещите в тях. Затова декларираме готовността си за закрила, както с предоставените ни от закона средства, така и с публичния глас на институцията, на всеки, който се чувства по натиск и потърси Съвета за електронни медии при отстояване на професионалните ценности на журналистиката, се казва още в съобщението.

Източник: Агенция "Фокус"