Люксембург, 15 декември, 2014 – SES S.A. (NYSE Euronext Paris и Luxembourg Stock Exchange: SESG), Ceska Televize (CT), RTVS и Ceske Radiokomunikace обявиха днес, че ще започнат тестово излъчване на Ultra HD съдържание през сателит на SES - ASTRA 3B. 

Чешката държавна телевизия – CT и Словашкият държавен оператор RTVS, в сътрудничество с водещият чешки доставчик на цифрова инфраструктура Ceske Radiokomunikace, ще проведат първото тестово Ultra HD излъчване през сателит ASTRA 3B на орбитална позиция 23.5 Изток.

CT, RTVS, Ceske Radiokomunikace и други водещи компании от радиокомуникационната индустрия в Чехия и Словакия са членове на Ultra HDTV Forum. Организацията е основана през октомври от 2013 г. Нейната основна цел е да подкрепи създаването и разпространението на Ultra HD съдържание в Чехия и Словакия. SES Astra наскоро се присъедини към Ultra HDTV Forum.

“SES Astra е водеща компания в света на технологиите за ТВ разпространение, още от появата на DTH в Европа през 1996 и HDTV през 2005. Отдадени сме на целта, съвместно с партньори от комуникационната индустрия, да работим за развитието на Ultra HD екосистемата и сме щастливи, че държавните телевизии на Словакия и Чехия са ангажирани да доставят едно невероятно и поглъщащо зрителско изживяване чрез сателит”, заяви Мартин Орнасс-Кубацки, вицепрезидент и главен регионален директор, SES Astra в ЦИЕ.

”Чешката телевизия е убедена, че навлизането на Ultra HD стандарта, ще се случи много по-бързо от HD стандарта и ще направим необходимото скоро да го въведем в Чехия. Посрещаме с радост възможността да сътрудничим със SES, за да осъществим тези тестови Ultra HD излъчвания, както и да работим в тясно сътрудничество със тях, след като станаха членове на Ultra HD TV Forum”, заяви Иво Феркъл, главен технически директор на Ceska Televize.

“След като вече създаваме и излъчваме всички наши шоу програми в HD, RTVS има желанието да стане водеща компания и в Ultra HD излъчването, както и да се позиционираме като лидер в техническите иновации. Първата стъпка е да предоставим Ultra HD съдържание чрез сателит ASTRA, заедно с нашите партньори”, заяви Вацлав Мика, генерален директор на RTVS.

“Ceske Radiokomunikace е щастлива да сътрудничи със стратегически партньори в индустрията като Чешката и Словашката държавни телевизии и SES – за развитието на Ultra HD екосистемата и да играе важна роля във формирането на телевизионният пейзаж на бъдещето”, заяви Мартин Гебауер, главен изпълнителен директор на Ceske Radiokomunikace.

Ultra HD, който за момента е телевизионният стандарт предлагащ най-високо качество, осигурява 4 пъти по-голяма разделителна способност от популярния HDTV. Това означава по-пленителна картина за спортните предавания и по-драматично изживяване с най-добрите филми и документални предавания. SES направи първата  Ultra HD демонстрация на форума IBC 2012, а през април 2013 демонстрира търговския потенциал на Ultra HD технологията чрез живо предаване по сателит с HEVC компресия.

Параметри за прием на некодирания демо канала в Ultra HD:

  • Astra 3B @23.5 East
  • Transponder 3.204
  • 11,778.050 MHz
  • Vertical polarization
  • 27.5 Mbit/s
  • QPSK
  • FEC 9/10
  • Service ID: 5390
  • Service Name: Test UHD Forum