Български знаменитости и утвърдени шеф-готвачи подариха много настроение и позитивни емоции на децата от SOS приемните семейства в детското селище в Трявна на 16 май 2015 г. Кампанията на бульоните MAGGI, която се провежда за втора поредна година под мотото „Топла супа всеки ден“, стартира със засаждането на зеленчукова градинка за всяка къща, за която децата ще се грижат през годината. Сред изявените имена, които се включиха активно, бяха шеф-готвачите Виктор Ангелов, Цветомир Иванов, Петър Петров, любимата телевизионна водеща кака Лара, притежателката на кулинарния сайт „1001 рецепти“ Сандра Алексиева, шампионката по художествена гимнастика Симона Пейчева и любимецът на малки и големи Део. Малчуганите се включиха активно в аранжирането на градинките и научиха интересна и полезна информация за растенията, зеленчуците и билките, докато се забавляваха от сърце. Впоследствие техните родители ще могат да използват произведените продукти за приготвянето на вкусни ястия. С помощта на своите гости – лица от шоубизнеса и топ кулинари, приемните семейства приготвиха любимите си рецепти за семеен обяд, а експертите в кухнята споделиха с тях интересни и забавни истории от работата си, полезни съвети как да се научат сами да обогатят менюто си, така че да осигурят баланс на семейната трапеза.

Собственикът и главен готвач на ресторант „Шефс“ – Виктор Ангелов, приготви заедно с децата и семействата им вкусна пилешка супа, която обогати с кокосово мляко и мащерка. За основно ястие той демонстрира своята интерпретация на едно от най-често готвените у нас ястия – пиле с ориз. Той показа на семействата кои подправки придават неповторим вкус на храната и вдъхнови децата от SOS приемните семейства да станат шеф-готвачи. Любимецът на малчуганите – Део, успя също да демонстрира кулинарните си умения, като приготви освежаващ таратор и пиле с ориз по класическа рецепта. Водещият коментира случващото се по време на цялото събитие и не спираше да заразява всички с доброто си настроение. Познатата от телевизионния екран като Кака Лара – Лара Златарева, се включи активно в приготвянето на гювеч от свинско месо с картофи. Всички се забавляваха, докато приготвяха обяда си и доказаха още веднъж, че домашно приготвената храна не само е по-полезна, но и сплотява всяко семейство. Освен кулинарния опит и емоциите, които им донесе хубавата храна, всички звезди, готвачи и приятели на SOS Детски селища заедно казаха ДА на щастливото детство. Кампанията на бульоните MAGGI ще продължи с още полезни активности, които ще дарят много усмивки на децата и техните приемни семейства.

 

ПОВЕЧЕ ЗА SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА БЪЛГАРИЯ:

В продължение на четвърт век SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на лишени от родителска грижа деца и такива, които са в риск да загубят закрилата на своите родители. Чрез своите интегрирани програми „SOS Детско селище“ в двете локации София-Радомир-Дрен и В.Търново-Габрово-Трявна Организацията предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството. С програмата „Подкрепа на семейството“ се предоставя услугата „Център за обществена подкрепа“ в София, Радомир, Велико Търново и Габрово, където се осигуряват месечно пакет от социални услуги за 380 деца и 190 семейства, грижещи се за тях. Децата, лишени от родителска грижа, се радват на любовта и закрилата на SOS приемните семейства в двете детски селища в град Трявна и село Дрен. Понастоящем дейността на Организацията включва и четири SOS младежки домове в София и Велико Търново и Малък Семеен Дом „Надежда“ във Велико Търново, които функционират като центрове за настаняване от семеен тип. От началото на март 2015 г. Сдружението предоставя социалната услуга и в гр. Габрово. SOS Детски селища България оказва помощ и на младежите при напускането на семейния тип грижа след навършване на пълнолетие и завършване на средно образование чрез програмата „Начало на самостоятелен живот“, благодарение на която те продължават обучението си във ВУЗ до завършване на висше образование и започване на работа.

Целият спектър от дейности и услуги на SOS Детски селища България показва активния ангажимент на организацията към децата като най-ценния капитал на едно общество. За 25 години Сдружението е помогнало на повече от 450 деца да получат семейна грижа и подкрепа, както е съдействало и на над 200 младежи за получаване на образование и намиране на работа. Чрез програмите за подкрепа на семейството до момента са били подкрепени над 4 500 деца в семействата си. Добрите резултати на децата, отгледани в тази среда недвусмислено показват посоката за развитие в бъдеще на грижата за децата, а именно – в семеен тип среда.