Джейк Поруей има бакалавърска степен по компютърни науки и е доктор на науките по статистика, степен, получена в Калифорнийския университет. Обича чуждите езици и музикалните инструменти. Джейк е обсебен от числа, данни и информация.

Поруей споделя, че обича необработените данни, защото знае как да ги трансформира, така че да са използваеми и важни.  През декември 2010 година се присъединява към отдел „Проучване и развитие“ в „Ню Йорк Таймс“, където и в момента изследва връзките между социалната медия и процеса на създаване и споделяне на новини, както и разработката на дизайн на нови устройства. 

След две години в „Ню Йорк Таймс“, Джейк стартира фирма „DataKind“ в Бруклин, Ню Йорк през юни 2012. Нейната основна цел е да напасне програмисти с правителствени агенции, които да оформят данните като използваема информация. Начинът му на работа е въведен дори в Белия дом и Обединените нации. 

Джейк е работи за лабораториите на Google и Bell, както и по проекти на Office of Naval Research, DARPA и лабораторията на NASA за реактивни двигатели. Има награди от National Geographic, TED, PopTech и други. Джейк е заклет ценител на изкуството.

Обича котката си и твърди, че е научил много за живота от нея самата.