България е слязла до стотното място в класацията за медийната свобода на "Репортери без граници". Правистът Александър Кашъмов и политологът Първан Симеонов обясняват рекордния срив на доверието към медии: 

През изминалите 7 години на членство в ЕС медийната среда в България непрекъснато се влошава. 

Шефът на правния отдел на програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов не е изненадан от бързото пропадане на българските медии в международните класации - с цели 49 места по-надолу в сравнение с 2007-а. 

"За първи път ми се струва основателна оценката на "Репортери без граници", защото през последните години малко бе насилено това усещане за падане. Но сегашното място номер 100 вече напълно съответства на вътрешното ми усещане за несвобода в българските медии", изтъква Кашъмов. 

Роля за пропадането според него имат увеличаващата се концентрация на медии в ръцете на все по-малък брой собственици и размиването на етичните правила в журналистиката. Особено драстична роля за нарастването на медийната несвобода играят разкритията за пряка обвързаност между медии, олигархия и власт, допълва българският правист. 

Погазени са журналистическите стандарти 

Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС в много голяма степен е повлияло на наблюдателите на "Репортери без граници" да преоценят доверието си към българските медии с безпрецедентно ниски оценки, смята Кашъмов. Това в крайна сметка имаше решаващо значение за българското медийно пропадане през последната година", резюмира Кашъмов. 

Според него нарастването на медийната несвобода може да се обясни с един български феномен - напълно сринатата дистанция между медии и власт. "Освен задължителното представяне на поне 2 гледни точки, етичните правила за работа на журналистите изискват спазване на хигиена и дистанция във взаимоотношенията им с властимащите, с опозицията и с бизнеса. Очевидно е, че журналисти, които са се оказали неспособни да спазват тези правила, влизат в българската политика. 

След като са пренебрегнали професионалните стандарти на журналистиката, явно е, че очакванията те да спазват някакви подобни стандарти в политиката, са просто нереални", допълва. Друг парадокс, който корозира българската медийна Среда, е, че журналисти, които са осветени като доносници на Държавна сигурност, присъстват постоянно в публичното пространство като ментори и експерти по всичко. 

"Оказва се, че прозрачността и достъпът до информация в България се използват като легитимация за хора, уличени във връзки и зависимости от репресивния апарат на тоталитарния режим", заключава Кашъмов. 

Няма качествена публицистика 

Според политолога Първан Симеонов от агенция "Галъп" българското медийно пространство е "разграфено" на лагери не от вчера. "Ето защо знам къде и какво не мога да прочета и това понякога ме измъчва. Защото всеки медиен лагер поставя акцент върху точно определени заглавия и в това отношение няма добри или лоши, няма невинни. Изключение са може би само националните медии - телевизия и радио, които остават като някакви острови на плурализма", споделя наблюденията си Симеонов. 

Той е притеснен от огромното количество политика, което запълва съдържанието на повечето български медии през всички часове на денонощието. "Вижте само с колко тежки политически предавания са натъпкани дори съботните и неделните програми. Въпреки това качествена публицистика няма. Липсва и сериозна външнополитическа журналистика. В медиите преобладава работата на конвейер", констатира Симеонов. 

Спадащото доверие на българските зрители и читатели към медийната продукция в страната Симеонов свързва със смаляващия се авторитет на елита. "В България липсва доверие към публичността. Налице е презумпцията, че всичко е платено или може да се купи. Дефицитът на морал е повсеместен”, посочва политологът: 

Това твърдение се отнася и за политиците, и за медиите, и за всички, които имат допир с тях. "Свободата" на изразяване в българските медии достига абсурдни измерения. В предаванията често чувам цинизми, заради които в други страни допускащите ги медийни екипи щяха да бъдат веднага разформировани. Нашите медии не се свенят и да ни показват отвратителни гледки като масови и жестоки побоища между ученички", не крие разочарованието си Симеонов. 

 

Източник: DW.BG