Кое е първото нещо, което ви хрумва, когато чуете името на Лари Кинг? Повечето се сещат за куп негови знакови интервюта и изтръгнати тайни от световноизвестни личности. Някои сигурно са чули, че е имал 7 съпруги. Други знаят, че е евреин. Но всички го свързват със CNN, където един от знаковите водещи прекарва четвърт век.

Лари Кинг ще остане в историята на телевизионния канал, който ще се хвали още дълго, че е имал такъв журналист, постигнал рекордни рейтинги и донесъл милионни печалби на телевизията. Лари е емблемата на CNN, така, както Пеле е футболният герб на Бразилия, а Марадона на Аржентина.

В България не само нямаме водещ от неговия ранг, но телевизиите вече нямат свои лица. Покрай несекващите трансфери на журналисти от един канал в друг зрителите вече се объркват коя програма гледат и остават с усещането, че в България има само една телевизия. Каквато по Татово време беше БНТ.

Ани Салич, която дълго време бе знаковото лице на Би Ти Ви, вече е в "Нова". Ани Цолова и Виктор Николаев, доскоро също гордост на Би Ти Ви, се преместиха при конкуренцията. Същото се отнася за Миролюба Бенатова. Иван Гарелов, част от историята на БНТ, се труди в Тв 7. Кеворк Кеворкян, чиято „Всяка неделя” от най-силните й години ще остане в златния фонд на БНТ, е водещ в "Нова".  Витомир Съраиванов, свързан с куп предавания на "Нова", сега е на екрана на Тв 7. И Мартин Карбовски, нашумял със своя „Отечествен фронт” по "Нова", в момента е в Тв 7.

Рачков и Зуека – най-добрите водещи на шоу програми, които превърнаха „господарите” в екранен знак на Би Ти Ви, разсмиват аудиторията на "Нова". Сашо Диков, стартирал пътя си като спортен журналист в БТН, превърнал се в политически анализатор със специфичен стил в "Канал 3", е сред сегашните гордости на "Нова". Обмисля обаче да се премести в Би Ти Ви. Димитър Цонев, изгрял на екрана на БНТ и преминал през Би Ти Ви, се върна отново в телевизията майка. Доскорошната му партньорка Цветанка Ризова, работила дълго в "Нова", намери пристан в Би Ти Ви.

Кашата става още по-голяма, защото телевизиите губят специфичния си облик не само заради трансфера на журналиститите, а и поради еднообразието на програмите. В предаванията се канят едни и същи гости, което до известна степен е неизбежно за малка страна като България. В сутрешните блокове Бойко Борисов се включва по телефона за Би Ти Ви, след това влиза в студиото на "Нова", а малко по-късно гостува в коментарно предаване в БНТ. Последователността може и да е в обратен ред, а в сценария се включват всички останали политици.

По Би Ти Ви Слави удари рекордни рейтинги с надпяването на деца в конкурса, който откри талантливата Крисия. Малко по-късно по "Нова" Магърдич Халваджиян направи аналогично шоу, кръстено „Големите надежди”. Двамата продуценти започнаха да спорят на кого първи е хрумнала идеята. По Би Ти от години върви „Търси се”, в което се правят тв портрети на известни личности, като се интервюират и техни близки и приятели. Същият е замисълът на предаването на Ани Салич по "Нова" „Извън новините”, заради което екипът на първото се оплака, че е окраден от второто.

Най-уникално е положението през уикенда. Тогава публицистични шоута водят Антон Хекимян, Светослав Иванов, Кеворк Кеворкян, Сашо Диков, Мартин Карбовски, Асен Григоров и жена му, Люба Кулезич. Сценариите навсякъде са идентични. Интервю с политик, по-лежерен разговор с фолк певица или актьор, в някои случаи заменен от врачка, репортаж от провинцията, непременно коментиран от гости в студиото. Напоследък е задължително да се канят журналисти, които да обсъждат събитията от седмицата, без да казват нищо по-различно от това, което са написали във вестниците, публикували в сайтове и блогове. Най-добре е гостите да се скарат, да стане сеир, рейтингът да скочи.

Сутрешните блокове са като две капки вода. Политици и журналисти обсъждат едни и същи актуални теми от предишния ден. Непременно се правят 2-3 репортажа за битови проблеми на хората. Много е модно да се ходи в ромски квартали. Най-добре е, когато някой от гостите напопържа свой противник. Сайтовете реагират светкавично и съобщават, че в еди-кое си студио е станал панаир. За женските шоута, задължителни за всяка телевизия, дори няма смисъл да говорим. Всички те са направени като под индиго от „На кафе” с Гала.  

Въпреки пълната съдържателна унификация на предаванията в тях се подвизават и едни и същи коментатори, които биват налагани в различни периоди от време в зависимост от конюнктурата в страната. Предпочитат се скандални личности, най-добре страдащи от логорея, които обичат да се обръщат директно към политиците и да им дават съвети, обръщайки се към тях на малко име. Добре е да могат да надвикват останалите в студиото.

Така напоследък Илияна Беновска, която показва повратливост в смяната на политическите си пристрастия, преминава през  всевъзможни студиа. Зрителите вече знаят не само какъв есемес са й изпратили Борисов или Станишев, но дори, че навремето напористата радиошефка е чистила жилищен блок. Тя, разбира се, не е единствената. Списъкът е дълъг и включва неизменните социолози, експерти като Михаил Константинов и Владо Каролев, актьори като Христо Мутафчиев, който внася цвят в студиото с вкуса си към по-нецензурния дискурс.  

В пълната бъркотия уникален стил на водене успяват да запазят малцина. Един от тях е Милен Цветков, който винаги има нестандартна гледна точка към темите, стреми се да кани гости с ярки позиции и не се притеснява да влиза в яростен спор с тях. Както и със зрителите, на които не се сърди, когато понякога го ругаят.

Запазената марка на Сашо Диков е да броди като Стажант из парламента и да прави комплименти на депутатките за външния им вид или да пита кой е купил джипа на Деница Гаджева. Изглежда самодейно, но на някои зрители им е забавно, пък и понякога политиците се изпускат за свой гаф. Останалата част от предаването му върви по позната схема на разговори с гости. С някои от тях Диков е безкомпромисен и може да ги изпоти. С други обаче е значително по-мил.

Слави Трифонов, без значение кой какво мнение има за него, си остава рейтингова гордост на Би Ти Ви до голяма степен и заради талантливите музиканти и актьори и добрия сценарен екип. Зуека и Рачков са безспорно най-добрите импровизатори, естествени, с чувство за хумор и страшно талантливи.

Венета Райкова е най-голямата майсторка на професионалното подвеждане. Седи срещу госта, прави се на наивна и така изтръгва точно тези признания, които иска да чуе. На някого може да не му харесва, но е различен стил, което е качество.

В случая не говоря за сериозна журналистика и задълбоченост, които са задължителни за тежките публицистични предавания – у нас те отдавна са демоде. По-скоро това ниво е непостижимо.  А водещите се сливат в един уголемен образ на човек, който стои в студио пред камери и аутокю. Задава едни и същи и рядко точните въпроси. Интересува се от едни и същи хора. Кани през седмица едни и същи коментатори. 

И така, докато се премести в друга телевизия. Където продължава да прави същото. Докато се пенсионира. Но не като Лари Кинг!

Източник : Гласове / Кристина Патрашкова