Дубай ще строи плаващи соларни ферми в Персийският залив. Поради нарастващото политическо напрежение в региона, Дубай официално призова консултанти, които да помогнат за постигането на амбициозни климатични цели до 2050г. чрез използването на фотоволтаични системи, които стават все по-популярни по света.

Министерството на енергетиката (DEWA) търси консултанти, които да направят проучване за осъществимост, технически изисквания, доклад за оценка на въздействието на околната среда и други необходими изследвания за настройките на трансфера на електроенергия. Трябва също така да се проучат и спецификите на приливите и отливите, системните характеристики и производителността на системата.
Целта е Дубай да стане града с най-ниски емисии на карбон в света до 2050г.

За да изпълни огромният енергиен план ще се изисква произвеждането на 42gW възобновима енергия, което не е никак лесна задача.

Според месните медии до 2050г. 75% от енергията консумирана в Дубай ще е от възобновяеми източници.


Най-големият проект към днешна дата в инициативата на Дубай за чиста енергия (DCES 2050) е голямата соларна ферма “Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум”, която се очаква да произвежда 5gW възобновяема енергия до 2030г. Според DEWA този проект ще струва около 13.6 милиарда долара, което е доста сериозна сума. Въпреки огромната сума, това не е нещо ново за държавите около Персийският залив. Те са известни с амбициозните си соларни проекти, които не винаги са 100% ефективни, но с годините това нещо се променя и соларните им ферми стават все по-ефективни и производството на възобновяема енергия расте главоломно.