Документалният образователен филм за Дунав участва в годишния конкурс на Министерство на туризма за 2018 г.

„Всякога, когато чуем това име, невидими пръсти удрят по струните на всяко сърце. Дунав е връстник на вековете. Колко събития, определящи съдбата, колко дела, и трагични, и славни, са се разигравали тук, и достойни за тях декорации са били ето тези брегове, и тази река.”
Това са думи на обичания български писател Йордан Йовков, посветени на най-голямата река в Европа, която тече от Запад на Изток и минава през 10 държави, седмата от които е България. Но те сякаш обобщават цялостното ни отношение и събират в две кратки изречения нашите чувства към нея.

На Дунав е посветен и този документален филм на Телевизия Туризъм. Екипът е удивен как реката превежда обикновения пътешественик през цялата история, по места с чародейна красота... Че е като енциклопедия на живота по бреговете й, който заслужава опознаване. Това прави и филмът „Дунав. Човешкото лице на реката”.

Продуцент на лентата е Георги Крумов, сценарист и режисьор - Стоян Радулов; текста четат Светломир Радев, Георги Крумов, Цветан Ватев, оператори са Николай Василев и Георги Михайлов, втори оператори - Станимир Чернев, Живка Петракиева, Питър Косотов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а звукът - на Борислав Дрянков.

Гласуването в годишния конкурс на Министерство на туризма се извършва на следния адрес: tourismawards.bg/cat/tv-material/ . Крайният срок за гласуване е 5 декември 2018 г.
На същата страница е формата за гласуване. Там имате възможност да видите целия филм.

Връзка и към Youtube за гледане на филма (19:38 мин.)