"Как върви новото списание за програмите на телевизиите?", пита клиентка продавачка на вестници на една вестникарска сергия. "Слаба работа, не го харесват много...", отвръща тя. "И на мен, не е написано интелигентно, същото както програмите - все едни и същи, само турски сериали дават... Верно, че в тях много хубаво играят, ама и това омръзва", обобщава клиентката.

Всъщност няма как програмите на телевизиите да се списват четивно и приятно, да са поднесени с интелигентост и увлекателност, след като телевизиите у нас все едно се правят за олигофрени. Нямам идея какви хора се занимават с тази работа, но резултатът определено е повече от обиден за рецепиента. Основният проблем на тв каналите е папагалстването, т.е. едната програма преповтаря друга от много години - най-вероятно докато и на последния зрител не му писне и не ги прати да пътуват с театъра. В телевизионното производство в България креативността очевидно е забранена или пък е нецензурна дума. Програмните схеми не само се стъкмяват по един и същи аршин, но се и правят за един и същи човек пред екрана. А той е - или безработен, или отчаян начинаещ журналист, който проследява сутрешните блокове, защото там се случвали политическите новини, или поизперкала, скучаеща домакиня, която иска да пребори бръчките и целулита за 28-и път с Гала... Може да е и пенсионерка, размишляваща върху поредната турска сага, или обременена с кредити наша знаменитост, която се хвърля за хонорар в някое от актуалните риалити формати...

Програмните директори на всичките национални телевизии сякаш са се наговорили да излъчват едно и също и тайно съзаклятничат след работа в някоя кръчма, водени от мускетарския принцип "Един за всички, всички за един". Сутрин всички задължително имат информационно-публицистични блокове. И си въртят едни лица напред-назад с оправданието, че го правят заради рейтинга. Последното сутрешно движение е от БНТ към bTV, след като водещият на "Денят отблизо" Росен Цанков тези дни обяви, че напуска "Сан Стефано"29 и се мести в частния канал. От април. Като репортер. Засега. Най-вероятно обаче новите му работодатели ще го пробват и в стола на Константин Караджов в "Тази сутрин", след като тандемът Генка Шикерова - Караджов слезе от ефир. Причината - Шикерова е бременна, а тв управата не иска да й търси заместничка, а директно обмисля вкарването на нов тандем. Какво по-добро от това да започне с един вече доказан кадър на БНТ?

На държавната медия пък не й остава друго, освен да привика своя специалист по всичко Георги Любенов, на когото делничните утрини все още не са му заети.

При водещите и форматите няма разлика - освен в надписите на финала на предаването. Логично е и гостите да не са изключително разнообразни - преди година-две Бойко Борисов успяваше да се включи поне в три от четири сутрешни блока през ден.

Липсата на разнообразие е валидна и за предиобедните блокове, които едновременно, по сигнал, започват в 9.30 часа. bTV разчита на "Преди обед" на водещата Деси Стоянова и сина на Катето Евро - Сашо Кадиев, но в момента те са с немного ясна съдба. Възможно е новият шеф на телевизията Павел Станчев да ги разпусне заради неособено високите рейтинги, както и заради неясния таргет на предаването. В началото то беше с ясна женска аудитория, а в момента е микс от всичкология.

По същото време по "Нова тв" върви "На кафе". Независимо че сайтовете се надпреварват да обясняват какви гафове прави Гала - например не знаела името на госта си или пускала едно и също видео, тъй като мислела само за любимия си Стефан, предаването си върви вече десет години. Аудиторията й е лоялна, нищо че я занимава с все едни и същи теми и фолкдиви.

Дори и повторенията на предиобедните блокове - към два-три след полунощ, съвпадат. Програмният директор на ТV7 сигурно се е почувствал засегнат, че подобен формат му липсва, и неотдавна се уреди с такъв. "Усещане за жена" е поверено на Гергана Стоянова, която след като камерите угаснат, отива да работи като началник на кабинета на министъра на културата Петър Стоянович.

Програмният тръст е снабдил с аналогична рубрика дори и държавната БНТ, където всеки делник се изявява Мария Андонова с нейния "Денят отблизо с Мария". В интерес на истината нейното предаване като че ли е най-симпатично за гледане, може би защото не е толкова амбициозно поднесено.

След новините на обед ситуацията в ефира е следната: "Нова тв" пуска турски сериал, bTV - първо индийски, а след това забива с турски, като ги върти и в най-ранните сутрешни часове, а и по bTV Lady, ако някой е пропуснал... ТВ7 също е на турска вълна. Изключението е само за БНТ1, която предава от Сочи Зимните олимпийски игри, но пък наваксва с турския език в собствения си сериал "Под прикритие". Потурчените следобедни часове си "отдъхват" преди вечерната акция с малко публицистика. По "Нова телевизия" тя е запазена за Милен Цветков и "Часът на Милен Цветков", а по bTV- за "Лице в лице". Предаването на Цветанка Ризова и Димитър Цонев набира все повече популярност, напук на уменията на водещата да не изслушва събеседника си. В същия часови пояс ТВ7 разчита на информационното дискусионно предаване "Нюзрум".

Централните емисии новини на двата най-големи конкурента по случайност може би също си съвпадат. И двете са в 19 ч., но тази на bTV си е лидер от години по гледаемост. Независимо от драматичните кадрови размествания в новинарските блокове. "Нова телевизия" обаче не се е отказала от борбата и подготвя тежката артилерия - Ани Салич и Николай Дойнов да водят емисиите от март.

След бързо прещракване с дистанционното се вижда, че първата част на праймтайма отново е посветена на турските локумени поредици. Около и след вечерните новини и трите национални комерсиални тв канала пък единодушно излъчват криминални сериали.

Излиза че: програмните директори и на трите големи телевизии са всъщност един човек, разклонен на три. Понякога и на четири, ако броим и държавната БНТ, чиято програмна директорка Севда Шишманова по презумпция е заета да прави телевизионни филми. Затова всяко едно от разклоненията може да я замества по съвместителство.

Второ: Мястото на освободения неотдавна от bTVпрограмен директор Апостол Пенчев няма нужда от ново попълнение. Достатъчно е някой от телевизията да надникне в програмната схема на "Нова телевизия" и да попълни празните програмни квадратчета.

Трето: Като имат толкова много свободно време, не е ясно с какво точно се занимават програмните директори? Никак не е изключено да изчисляват колко е затъпяла нацията от повторението на едни и същи филми, предавания, водещи и гости в студията... и да се подхилкват лукаво под мустак.

Време е вече шефовете на големите тв канали да признаят, че програмите им са еднотипни и обидни. И ако програмните директори не си подадат вкупом оставката, то началниците им поне могат да се договорят и да си назначат само един, който да си го "въртят" през седмица-две. Хем ще спестят някой и друг лев, хем резултатът за хората пред екраните пак ще е един и същ...


Източник: Вестник Банкеръ
Цялата статията четете в новия брой на Вестник Банкеръ

http://www.banker.bg