Финансирането на обществените медии в България е по-малко от средните нива в Европа, дори от тези на Балканите. Обобщението е на  вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон. Той и генералните директори на БНТ и БНР – Вяра Анкова и Радослав Янкулов – днес се срещнаха с българските журналисти. Данните сочат, че в Европа финансирането се разпределя по около 30 евро на глава от населението. У нас тази цифра е много по-малка – за БНТ е 4 евро, а за БНР – 2.5 евро.

В рамките на визитата си Клаудио Капон проведе срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков. Пред тях той също е подчертал необходимостта от дългосрочно и адекватно финансиране на БНТ и БНР, за да се гарантира добро качество и независимост. По думите му представителите на властта са имали доброжелателно отношение към препоръките му.

„Тежката финансова ситуация не позволява  да  се планират инвестиции по отношение на технологичните промени”, допълни още Капон.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова припомни, че ситуацията у нас не се различава от тази, в която се намират обществените телевизии в Европа. „БНТ не се състезава за рейтинг и пазарен дял, защото нашата мисия е различна -  да правим стойностна продукция и да поддържаме високи журналистически стандарти, въпреки нелеките икономически условия” – поясни Анкова.

Още от впечатленията на Клаудио Капон за ситуацията в България, зрителите на БНТ могат да видят утре вечер /28.04/ в обзорно-публицистичното предаване „Панорама”, което започва в 21:00 часа.