Вицепрезидентът на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон идва на тридневна визита в България от 25 до 27 март. Първите си срещи у нас той ще проведе с ръководствата на двете обществени медии – БНТ и БНР. Клаудио Капон ще обсъди с Вяра Анкова и Радослав Янкулов ролята и мястото на обществените медии, предизвикателствата пред тях и независимостта от политически натиск и икономически влияния.

Утре вицепрезидентът на EBU, придружен от генералните директори на БНТ и БНР, ще има срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков, членове от Парламентарната комисия по културата и медиите и Съвета за електронни медии.

В четвъртък от 11:00 часа в Медия центъра на БНР (София, ул. „Драган Цанков”4, зала 31), Клаудио Капон, Вяра Анкова и Радослав Янкулов ще дадат обща пресконференция. Сред темите са: адекватното, устойчиво и предвидимо финансиране на БНТ и БНР – медиите в България с най-високо обществено доверие; влошената позиция на България в световната класация за свободата на медиите; дигитализацията като част от опазване на националното културно наследство.

Интервю на Капон с впечатления от визитата му у нас зрителите ще видят на 28 март, когато той ще бъде специален гост на коментарно-публицистичното предаване „Панорама” по БНТ1.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ (European Broadcasting Union – EBU) е водещо професионално обединение на обществените електронни медии в света. Той има 72 пълноправни и 35 асоциирани членове в 77 страни в Европа и извън нея. Сред тях са такива мощни организации като BBC, ARD, ZDF, France Télévisions, Radio France, Первый, RAI, както и всички обществени радио и телевизионни оператори в Европа и Северна Африка.

Целта на EBU е да защитава интересите на обществените медии и да насърчава техния незаменим принос за развитието и запазването на ценностите на съвременната демокрация и гражданско общество.