Морската столица е на второ място по брой отпуснати жилищни кредити, отчетоха брокери на бизнес закуската на Imoti.net

Ръст на чужденците, които търсят жилище във Варна и региона, отчетоха брокери по време на бизнес закуската на Imoti.net в града, която се проведе на 18 юни. Данните показват, че на фона на отлива на руски граждани, нараства интересът на германци, французи и англичани, пожелали да придобият имот в морския град и околностите му. Агенциите за недвижими имоти във Варна и региона са категорични, че в момента се наблюдава рекорден ръст на запитвания от потенциални купувачи от Великобритания.

Все повече българи от София, Пловдив, Стара Загора и Русе също проявяват интерес към покупка на имот в морската столица и региона, а жилищата в курорта „Св. Константин и Елена“ все по-често се търсят за целогодишно ползване, коментираха още специалистите по време на дискусията на Imoti.net.

Брокери отбелязаха, че ръстът на сделките с имоти във Варна и региона продължава. Търсят се предимно градски имоти, като в централните части на града и „Гръцката махала“ цените на жилищата стигат до 2000 евро на кв.м. За сравнение в по-крайните квартали като „Младост“ и „Трошево“ сумите на апартаментите варират около 700 евро на кв.м. Купувачите предпочитат ново строителство и стават все по-взискателни, обясниха експертите.

Над 150 представители на бизнеса с недвижими имоти присъстваха на дискусията на Imoti.net. От Пощенска банка отбелязаха, че Варна е на второ място, след София, по брой отпуснати жилищни кредити в страната.

Зам.- кметът на Варна Пейчо Пейчев представи стратегически проекти, които общината развива. Сред тях са пречиствателната станция на Златни пясъци, изграждането на индустриално технологичен парк, регионална библиотека, на два спортни комплекса и множество паркове в града.

Бизнес закуската в морския град е част от проекта „Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора и, който се осъществява с генералното партньорство на Пощенска Банка и подкрепата на Теленор, Бокони и Realtor Assitant Pro.

Паралелно с бизнес закуските Imoti.net организира нови дискусии с представители на бранша в четири нови града – Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. Tе започват на 19 юни и ще продължат до края на месеца.