Глобалният алианс за младежта, основан по инициатива на Нестле, обяви днес амбицията си да подкрепи 6 милиона млади хора, като им помогне да изграждат и развиват своите професионални умения.

Според Световния икономически форум над 60% от децата, които постъпват в началните училища днес, ще имат работа, която все още не съществува. В същото време, според Световната банка, 60% от населението на света остава изключено от все по-нарастващата цифрова икономика. Четири милиарда души по света все още дори нямат достъп до интернет. “Глобалният алианс за младежта представя нашето съвместно усилие да осигурим на младите хора знания и умения, необходими за работа през 21-ви век. Нашите компании са отдадени да подкрепят, развиват и защитават програми, които дават възможност на младите хора успешно да преминат от академична към работна среда, и да развият предприемачески дух”, каза Лоран Фрекс, главен изпълнителен директор на Нестле за Зона Северна и Южна Америка.

Традиционното образование вече не подготвя младите хора за реална работна среда. Убедени, че компаниите имат огромна възможност да се развиват и да се възползват от огромното разнообразие на човешки капитал, който някога е бил наличен в човешката история, 20 международни частни компании обединяват сили в Глобалния алианс за младежта, за да изградят по-добро бъдеще за по-младите поколения.
В България 30 компании са част от Алианс за младежта, развивайки дейности в подкрепа на младежката заетост и готовност за работа. Съвместно те организират Академия за стажантите, която вече се провежда 4 поредни години и през нея са преминали над 170 млади хора. През годините се провежда и Работилница „Готовност за работа“, която е предназначена за децата на служителите в Алианс за младежта.

Целта на работилницата е да помогне на младите хора да преминат плавно от академична към работна среда и да им даде полезни съвети за това как да изготвят своята автобиография и мотивационно писмо, както и как да се държат по време на интервю за работа, за да създадат добро впечатление у своя работодател.