Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция на "Близу" в размер на 887 260 лв. Причината - нелоялна конкуренция и недобросъвестна практика от страна на оператора, обявиха от антимонополния регулатор. Комисията е разгледала случая след подадени сигнали от недоволни потребители. От КЗК са установили, че в края на 2012 г. компанията е предлагала пакетна услуга (телевизия и интернет) заедно с бонус пакет спортни програми "HD Super Sport".

В последното влизали пет спортни – Nova Premier League, ESPN HD, BTV Action HD, Ring.bg HD и Eurosport HD, както и два други канала. Цените за целия пакет са били промоционални и са обхващали целия срок на договора, който е бил в два варианта - 12 или 18 месеца. Името на пакета е "Blizoo 2 екстра + Есен 2012", който включва цифрова тв услуга със 140 канала, фиксиран интернет със скорост 50 Mbps, както и въпросните спортни канали.
 
Безплатното включване
 
Потребителят, подал сигнала, е подписал договора през октомври 2012 г. за 18 месеца, като основната причина за решението му според него е било именно наличието на атрактивните спортни канали. През юли 2013 г. обаче операторът е прекратил излъчването на четири от тях, като единствено от спортните е останал Eurosport HD. Потребителят обаче не е бил информиран за това, обяснява КЗК в решението си. Сигналът е подаден в комисията през март тази година, или приблизително в края на подписания 18-месечен договор на потребителя с "Близу".

В документите на КЗК е изложена позицията на кабелния оператор, който акцентира върху това, че рекламата не е заблуждаваща и че в нея е записано, че "компанията си запазва правото да променя програмната схема". От "Близу" се аргументират още, че сигналът е подаден от само един потребител, което означава, че не е била създадена опасност да се засегне интересът на конкурентите.
От компанията коментираха, че ще обжалват решението, тъй като то се базира на нереални факти и тълкувания.

И платената доставка
 
В същото време през май 2013 г. "Близу" е започнал да предлага нов пакет "HD Селект" със същите спортни програми срещу допълнително заплащане. По този начин клиентите, привлечени от предложението да ползват пакета "HD Супер Спорт" безплатно, е трябвало да доплащат, за да ги гледат в пакета "HD Селект". Това противоречи на добросъвестната търговска практика, уврежда интересите на конкурентите на "Близу" и на самите потребители, е изводът на КЗК.

Размерът на глобата представлява 1% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г., уточнява антимонополният орган, което според тях се равнява на 887 260 лева. Компанията може да обжалва санкцията пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни.

Източник: http://www.capital.bg