Гръцката държавна телевизия ERT отново се връща в ефир, точно две години след като предишното правителство на Андонис Самарас нареди нейното спиране заради икономии.

Връщането на канала беше едно от предизборните обещания на настоящия премиер Алексис Ципрас, който е на чело на държавата от близо шест месеца, предаде БГНЕС. Преди две години предишната власт закри канала като остави без работа 2600 души. Причините за закриването според властта са лошото управление на телевизията и необходимостта да се изпълнят квотите за съкращения, наложени от международните кредитори. Изненадващото закриване на държавния канал след 60 години в ефир предизвика редица протести и демонстрации в Гърция. Новостартираната програма започна с обръщение на двама от водещите от канала, които заявиха, че той ще е "телевизията на гърците и няма да бъде контролиран от никакви правителства".

Законът за връщането на екран на ERT беше приет през април. В него се казва, че всеки от бившите служители на канала могат да се върнат на своите предишни места, като за тази цел трябва да подадат молби до 16 юни. До този момент желанието си да се върнат са заявили 1600 души.

ERT 1  може да гледате онлайн от тук - http://webtv.nerit.gr/nerit1-live/

ERT 2 може да гледате онлайт от тук - http://wepbtv.nerit.gr/neritplus-live/