Интернет-троловете пишат клеветнически и агресивни постинги, за да избиват комплекси - или за пари. Тези хора заливат интернет с помия, каквото се среща и из българските сайтове. Немскоезичните медии също пишат за това.

Австрийският в. "Дер Щандард" писа за подозренията, че евродепутатка от БСП е наела PR-агенция, за да разпространи в мрежата негативни коментари срещу българската еврокомисарка. Какви хора са всъщност троловете?

Думата "трол" се среща в скандинавския фолклор и детските приказки и описва пакостливи и зли същества, които са зле настроени срещу хората.

Съществителното "трол" произлиза от старата скандинавска дума за митологично чудовище. Но какво търсят тези чудовища в интернет? Класическите читателски писма до вестниците бързо отмират. Читателите, които днес искат да коментират, дискутират или саботират някоя публикация, направо влизат в интернет, пише "Ди Велт". Там те разполагат с няколко предимства: бързина, леснота и интерактивност.

„Законът на Годуин”

Но най-вече: тези форуми им предлагат широка публичност. Това може да се окаже продуктивно, когато потръгне добра дискусия. Но може и да се превърне в голямо безобразие, ако сред дискутиращите се появят "тролове". Така в мрежата наричат онези потребители, които съсипват всяка смислена дискусия във форумите.

Троловете провокират, клеветят и интригантстват, при това обикновено в няколко медии едновременно. Още през 1990 г. Майк Годуин забеляза, че е само въпрос на време в един интернет-форум да се появят обидни сравнения с Хитлер и нацистите. И до днес "Законът на Годуин" важи с пълна сила.

Германският експерт Даниел Ретиг отбелязва, че коментарните рубрики под публикациите много често дават убежище най-вече на скучаещи и комплексирани потребители. Ирин Бъкълс и колегите ѝ от канадския университет в Манитоба пък проучват тъкмо личностния профил, който се крие зад обикновено анонимните потребителски имена.

В хода на експеримента си те анкетирали над 400 доброволци. Анкетираните трябвало да кажат по колко часа на ден прекарват в интернет-форумите и какво правят там. Дали общуват с приятели, дали дискутират авторски статии или пък просто провокират и се забавляват от реакциите?

Движат ги садизъм и мегаломания

Освен това анкетираните попълнили и няколко психологически теста. Учените публикуваха резултатите от изследването в сп. "Personality and Individual Differences". 6 процента от анкетираните се оказали класически тролове. На техния психологически профил навярно би се зарадвал всеки психиатър: признаци на садизъм, психопатия, нарцисизъм и макиавелизъм.

Казано на по-човешки език: троловете изпитват удоволствие да манипулират другите и да им причиняват болка. Учените установили още, че класическият трол е отмъстителен, безчувствен и изцяло обсебен от самия себе си. Тези резултати звучат почти скандално. Затова учените провели второ допитване, за да ги проверят. Този път били анкетирани 188 канадски студенти и 600 американски интернет потребители. Тъжната картинка обаче се потвърдила.

И предишни изследвания стигат до сходни изводи. Пнайна Шахаф и Норико Хара установяват, че троловете пишат своите постинги най-вече в резултат от скука, поради нуждата да им обърнат внимание и от отмъстителност. Според Клеър Хардейкър троловете са агресивни и обичат да заблуждават и манипулират. 

Източник: Дойче Веле