„Пази се от живите мъртви“, чиято премиера се очаква на 24 август, е дългоочакваният спиноф на разбиващата хитова драма „Живите мъртви“/“The Walking Dead”.

„Fear The Walking Dead”/ „Пази се от живите мъртви“ отвежда към началото на зомби апокалипсиса – едно време, в което светът се променя бързо по неизвестни причини, преди който и да е разбрал какво точно се случва… Когато животът, такъв, какъвто всички го познават, е бил променен по начини, които никой никога не би могъл да си представи… Изпълнителни продуценти на филма са Робърт Къркмън, Гейл Ан Хърд, Грег Никотеро, Дейвид Алпърт и шоурънърът Дейвид Ериксон. Филмът е продукция на AMC Studios. Актьорският състав включва Ким Дикенс в ролята на Мадисън, Клиф Къртис в ролята на Травис, Франк Дилейн в ролята на Ник, Алиша Дебнъм-Кери в ролята на Алиша, Елизабет Родригес в ролята на Лиза и Мерседес Мейсън в ролята на Офелия.

Интервю с РОБЪРТ КЪРКМАН

 

Робърт Къркман е създател на множество популярни комикси, включително на носителя на наградата “Айзнър” „Живите мъртви“, продължителния „Непобедим“ (Invincible), насочения към всички възрасти „Супер Динозавър“ (Super Dinosaur) и новия екзорсистки комикс „Изгнаникът“ (Outcast), който бе пуснат през юни 2014 година и неотдавна получи предложение за сериал от CINEMAX и Фокс Интернешънъл. Къркман ще бъде създател, сценарист и изпълнителен продуцент на сериала.

Откакто е навлязъл на сцената на комиксите с култовия си хит „Battle Pope“, който сам публикува през 2000 г., роденият в Кентъки Къркман набира популярност като едно от най-прочутите имена в света на комиксите и забавленията. През 2008 г. Къркман става партньор в “Имидж Комикс”. Същата година, Къркман разширява присъствието си в развлекателната индустрия като поема ролята на създател, изпълнителен продуцент и сценарист на „Живите мъртви“ по AMC. Сериалът се превърна в драмата с най-висок рейтинг в историята на кабелната телевизия и тази есен ще навлезе в шестия си сезон. До момента „Живите мъртви“ е сериал номер едно по телевизията сред така ценната аудитория на възраст между 18 и 49 години.

През 2010 г. Къркман съзря възможност за създаването на трансмедийна развлекателна компания, която да насърчава създателите и да им предоставя ресурсите, нужни за създаването на съдържание, като същевременно запазва творчески контрол върху творбите им. В партньорство с дългогодишния си сътрудник и изпълнителен продуцент на „Живите мъртви“ и „Пази се от живите мъртви“, Дейвид Алпърт, се ражда “Скайбаунд Ентъртейнмънт”. Само за пет години “Скайбаунд” се превърна в многоплатформена развлекателна компания, която специализира в издателския бизнес, телевизията, филмите и дигиталното съдържание, видео игри, мърчандайз и специални събития.

Под шапката на “Скайбаунд”, Къркман неотдавна завърши продуцирането на „Въздух“ (AIR), първия му игрален филм като продуцент. Главните роли във филма са поверени на Норман Рийдъс от „Живите мъртви“ и на номинирания за “Оскар” Джимон Хунсу. Премиерата на филма в кината и платформи за видео при поискване (VoD) е на 14 август.

Важат ли правилата, приложими към света на „Живите мъртви“ и към „Пази се от живите мъртви“?

Всичко, което се случва в „Пази се от живите мъртви“ се случва в същата вселена, в която се развива „Живите мъртви“, така че всяко правило, което установим и всичко, което героите ще видят в началните дни, ще е нещо, което се е случило в миналото на другия сериал. Двата сериала се преплитат в един и същи свят, нищо, че героите им вероятно няма да си взаимодействат поради географските разстояния. Така че всичко, което научите в „Пази се от живите мъртви“ важи с пълна сила и за митологията на „Живите мъртви“ и обратно. Ще видим как героите ще научат, че всички са заразени, по доста по-различен начин. Но всички правила важат, всички правила са еднакви. Това ще е и част от удоволствието, ако гледате и двата сериала успоредно.

Защо се спряхте на Ел Ей за сцена на„Пази се от живите мъртви“?

Лос Анжелис е безкрайно интересен град сам по себе си, просто защото е мястото, в което се претопяват множеството различия, така типични за Калифорния. Градската територия покрива огромна площ и е изключително гъсто населена, така че има множество аспекти, които могат да бъдат използвани за добрия сюжет в апокалиптичен филм за зомбита. Но това също така е град, в който много хора пристигат, за да намерят нова идентичност или по различни причини са нови в града. Така че това са някои от аспектите, които също ще използваме.

Ще видим ли как възниква вирусът?

Продължавам да твърдя, че този аспект не е важен за историята. Смятам, че гледайки „Пази се от живите мъртви“, ще получите по-ясна представа за света, но що се отнася до задълбаването в търсене на първопричината, в търсене на точните последствия от заразата, това реално не е важно за цялостната история. Ако правехме съпътстващ сериал на „Живите мъртви“ и сюжетът се занимаваше с група учени, които се опитват да открият лек и търсят първопричината, мен лично това би ме отегчило до смърт.

Ще има ли и други съпътстващи сериали, производни на „Живите мъртви“?

Не бих отхвърлил категорично подобна идея, макар понастоящем да нямам планове за нещо такова. Всички работят усилено по „Пази се от живите мъртви“ и се опитваме превърнем сериала във възможно най-добрата творба.

Писмо от РОБЪРТ КЪРКМАН

Ето ни отново заедно. Не казвам това с изтощения глас на човек, работещ едновременно върху съпътстващия сериал и шестия сезон на оригинала. Казано честно, бих искал да запълня времето с подходящи възклицания, за да изразя вълнението, което изпитвам във връзка с “Пази се от живите мъртви“ / Fear the Walking Dead. За мен беше страхотно да разширя вселената на „Живите мъртви“ / The Walking Dead по толкова вълнуващи нови начини. Това бяха кодовите ни думи от мига, в който започнахме да говорим за този филм – "вълнуващ" и "нов". Толкова съм щастлив, че настъпи моментът, в който можем да споделим филма със света и всеки ще може да види какво означава това. „Живите мъртви“ винаги е бил филм за личностите. Той беше въплъщение на усилията на Рик, Мичън, Дарил, Маги, Глен, Керъл и останалите, които са не по-малко важни, но ако трябва да изброя всички участници в нашия екип, това ще ми отнеме повече време от възклицанията... а, ако включа онези, които загубихме междувременно? Ще ни бъде необходим цял ден! Именно благодарение на личностите, на хората от този свят, зрителите имаха възможността да следят събитията епизод след епизод в продължение на шест години. Сега трябва да ви представим на Мадисън, Травис, Алиша, Ник, Лиза, Крис, Даниел, Офелия и... екипът се увеличава с всеки следващ епизод... и, да... ние загубихме няколко души през това време. Но, когато говорим за "вълнуващ" и "нов"... имаме предвид, че тези хора имат своя опит и причини да оцелеят. Те са сложни реални личности, които няма да се отнасят към немъртвите по един и същ начин. Те ще научат нови неща, ще намерят нови средства, ще се учат по-бързо или по-бавно, но в крайна сметка ще се получи един много, МНОГО различен филм... заснет в свят, който ни ХАРЕСВА да изследваме, но и в който никой от нас НИКОГА не би искал да живее.

Искам да благодаря на всички, които четат това, за това че макар и мъничко, ни помогнаха да увеличим семейството на„Живите мъртви“. В началото бяхме малко, но година след година броят ни растеше с включването на нови и нови актьори, сценаристи, режисьори, критици, фенове, хора от Facebook и Twitter. А сега, с “Пази се от живите мъртви“, това семейство става още по-голямо... и аз знам, че всички ние ще отворим сърцата си... и душите си... за да окажем сърдечен прием на тези нови попълнения. Мисля, че ще се съгласите с мен, след като гледате този сериал... те го заслужиха.

-Робърт Къркман Бекуудс, Калифорния 2015

*Снимка: Джъстин Любин (Justin Lubin)/AMC

РОБЪРТ КЪРКМАН, Изпълнителен продуцент/Създател/Сценарист