Украинският тв канал „Интер” е под заплахата да остане без лиценз. Поводът за това е, че излъчвал новогодишно предаване, в което са участвали Йосиф Кобзон, певицата Валерия и Олег Газманов. Причината обаче е по-дълбока и тя е изказаната от певците в ефир подкрепа за Крим и Донбас. Според секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната (СНБО) Александър Турчинов, Националният съвет по въпросите на телевизията и радиото е длъжен незабавно да задейства процедура за отнемане лиценза на телевизия „Интер”.

„В новогодишната нощ, когато цялата нация се почувства единна, телевизия „Интер” както винаги действа срещу украинската държава, транслирайки концерт на онези хора, които издевателстваха над нашата страна” – е написал в своето изявления Турчинов, поместено на сайта на СНБО. Той е убеден, че тези, които са се изказвали в новогодишния ефир, подкрепят опълченците от Донбас и одобряват присъединяването на Крим.

По повод излъчването на новогодишното предаване не остана безразличен и експертът в комисията за разпространение и излъчване на филми Алексей Куреной, който заяви, че „сред одиозните изпълнители са били регионалката, каквото и ще рече това, Таисия Повалий, рапърите Потап и Настя, както и Ани Лорак, която пяла в Москва веднага след сепаратиста Аксьонов”. Антиукраинци са наречени Йосиф Кобзон, Валерия, Олег Газманов, както и златният глас на Русия Николай Басков, който дори призовал да бъде унищожен с оръжие „Майдан 2014”.

Сред задействалите се светкавично срещу „Интер” държавни органи в Украйна е и Министерството на информационната политика в лицето на министъра Юрий Стец, който е одобрил отнемането на лиценза на телевизията, позволила си да излъчи новогодишното шоу, в което са участвали руските звезди. Той ще инициира написването на законопроект, съгласно който в ефира на украинските телевизионни канали да не се дава възможност хора, които са обявени в страната за персона нон грата, да правят изявления.

Между другото, певецът и депутат от Руската дума Йосиф Кобзон е включен в „черния” списък на онези, на които им е забранено да посещават страната на Тарас Шевченко . Общият им брой е 14, като сред тях са писателят Михаил Задорнов и бившияг свещеник и настояща кинозвезда и тв водещ Иван Охлобистин.

Не закъсня и реакцията на Кобзон, който съобщи пред медиите, че се отказва от званието си Народен артист на Украйна и няма намерение да общува с днешните власти на Украйна.

А телевизия „Интер” отмени редица включени по-рано в програмата й предавания руско производство. На сайта си ръководството на „Интер” е публикувало изявление, в което се казва, че във връзка от надигналата се вълна от публични обвинения по адрес на телевизията са внесени съществени промени в празничния сектор на излъчването.

Става реч за сваляне от ефир на новогодишния „Голубой огоньок 2015”, концертите на Игор Крутой, „Хумор на годината”, „Уралски пелмени. 20 години в тесто”, „Най-добрите песни на годината”, филмите, превърнали се в класика -„Вечера на хуторе близ Диканки”, „Снежната кралица” и много други. Много от експертите наричат поведението на украинските власти спрямо телевизия „Интер” „истерия”, която води до принудителна реакция.

Източник: Световни медии