Италианската публична компания RAI планира да стартира първия си телевизионен канал на английски език. Новата телевизия ще започне да работи през 2018 г. Инициативата се основава на нов договор за услуга, проект на който беше приет от италианския обществено съвет за  радио и телевизия след срещата с Министерството на икономическото развитие.

Според La Repubblica новият канал ще се излъчва 24 часа в денонощието и ще се разпространява глобално. Целта е да се представи Италия на чуждата публика. Канала ще излъчва новини, документални филми и спортни програми.

През 2018 г. RAI  купи оригинални програми от независими производители на обща стойност 2 милиона евро (3 милиона през 2019 г. и постепенно увеличение през следващите години).

Освен това, RAI ще редостави всички свои телевизионни канали на разположение на сателитните оператори - именно Sky Italia - в името на "технологичната неутралност". Обаче операторът на платена телевизия ще трябва да плати такса за обществена услуга за радиоразпръскване.

RAI също така трябва да освободи радиочестотната лента от 700 MHz, която в момента използва за предаване на някои от основните си наземни телевизионни програми до 2022 г. Групата ще бъде предназначена за бъдещи мобилни широколентови услуги.

Друго задължение за RAI включва повторното излъчване на поне 80% от телевизионните предавания и премахването на рекламата в детските програми.

Договорът за услуги следва да влезе в сила през януари 2018 г. и да бъде валиден за срок от пет години.

По информация на Advanced television