Сателитният оператор обвинява медията за предоставяне на различни условия за достъп до съдържание извън България

През последните две години в България се наблюдават непрекъснати спорове между най-големите телевизионни медии и разпространителите на тв сигнал относно правата за съдържание. Пореден епизод от тези търговски спорове е между "Нетера" и bTV, този път в битката за зрителите в чужбина. През миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли жалбата на "Нетера" срещу bTV за прекратяване на договора на медията със сателитния оператор за предоставяне на съдържанието на канала в чужбина, като публикува решението си на сайта си в петък. Става дума за онлайн платформата на "Нетера" – www.neterra.tv – на която потребителите могат да гледат през интернет на живо българска телевизия или предавания на запис, които се съхраняват в сървърите на компанията, като съдържанието е достъпно само за потребители извън пределите на страната. През март миналата година bTV едностранно прекратява договора си със сателитния оператор за излъчване на съдържанието от нейните канали на специализирания сайт.

Битката за чуждестранните зрители

Според "Нетера" това действие е продиктувано от опитите на медията да развие собствена платформа за тв съдържание, което да е достъпно извън България – www.mytv.bg. Тя вече разполага със сайта за платено съдържание Voyo.bg, който предоставя на потребителите си видео на поискване (Video on Demand - VoD) срещу определен абонамент. В момента mytv.bg има достъп до предаването на живо на програмите на bTV плюс, че дава достъп до Voyo.bg. В качените на сайта на КЗКдокументи със становището на компаниите сателитният оператор посочва, че няма директна връзка между собствеността на mytv.bg и bTV.

Въпреки това "Нетера" посочва, че медията използва господстващото си влияние, за да влияе на пазара за разпространение на съдържанието от крайните доставчици. Това става и с предоставянето на по-евтина услуга – mytv.bg например предлага едногодишен достъп от САЩ до платформата за 59.88 долара, докато на neterra.tv тя е 141.60 долара. Според сателитния оператор това се отразява негативно върху нейните абонати. Малко след прекратяването на договора с bTV компанията отчита първия си спад на потребители извън страната – от 5685 през март те са намалели до 4126 през август. Въпреки това през септември се наблюдава лек ръст до 4483 души.

От mytv.bg твърдят пред КЗК, че те предоставят само платформа за качване на съдържание, а самият телевизионен оператор определя какво да се качва. Сайтът се използва от двете най-гледани тв групи – "Нова броадкастинг груп" (която седи зад "Нова телевизия") и "Би Ти Ви медия груп" (bTV).

Въпрос на пари

В документите, качени на сайта на КЗК, от bTV посочват, че причината за прекратяването на договора е системно бавене на плащания от страна на "Нетера" за права за излъчване. От телевизионния оператор посочват, че в стремеж да се запазят отношенията са намалили таксите, но практиката е продължила, което е довело до крайното решение. Според изпълнителния директор на "Нетера" Невен Дилков в момента на прекратяване на договора са изчистени всички задължения към медията. 

Комисията за защита на конкуренцията не намира злоупотреба с господстващо положение на bTV и отхвърля жалбата на "Нетера". Преди да се произнесе регулаторът по казуса, двете компании подновяват преговорите за подписване на нов договор за разпространение на съдъръжание, но до момента нов контракт не е парафиран. Това е отбелязано и в документите на КЗК.

http://www.capital.bg