„Как беше… на български“ продължава с инициативи в подкрепа на съхраняване богатството на българския език и вече е партньор на уеб платформата ЧУЖДИЦА.БГ. Сайтът дава възможност на потребителите по лесен и достъпен начин да потърсят значението на дадена чуждица и да намерят нейна адекватна българска алтернатива, която да използват. Проектът обединява усилията на професионалистите от Knowbox, работещи в сферата на PR и маркетинговите комуникации - инициатори на “Как беше...на български” и dev_labs, които са създателите на сайта ЧУЖДИЦА.БГ. и имат богат опит в дигиталната сфера.

Партньорството на двете организации е породено от една обща идея - да ни измъкнат от света на чуждиците, които са превзели ежедневието ни във всички области и да ни потопят в красотата на българския език, като припомнят някои позабравени родни думи.

Водеща цел на “Как беше.. на български” и ЧУЖДИЦА.БГ е да достигнат до повече хора от младото поколение, които живеят в онлайн пространството и да им предоставят възможността да бъдат активни участници в процеса на съхраняване богатството на езика ни. В уеб платформата са включени няколко категории, сред които – „Дума на деня“, в която всеки ден на фокус е различна, случайно избрана дума; „Добавяне на думи“, където потребителите ще имат възможност да допринасят за развитието на платформата чрез обогатяването на базата от думи с нови чуждици, както и „Речник“, където се показват 10 от последно добавените чуждици. Идеята е всеки, който има интерес да стане съавтор в ЧУЖДИЦА.БГ. и по този начин да допринесе лично за развитието на проекта.

В дългосрочен план партньорите на инициативата си поставят за цел да провокират по интересен начин използването на повече български думи, като се ограничи употребата на заемки и чуждици и да обогати речника на младите хора на родния им език.

При необходимост ще се обръщат към специалисти от Института за български език към БАН за експертно мнение по отношение на значението и използването на думите. Така ще се гарантира значението и коректната употребата на българските думи. Планирани са и съвместни инициативи, с които партньорите да привлекат повече млади участници в каузата за съхраняване на българския език.

На 3 юли във Facebook страницата на “Как беше.. на български” стартира игра с награди “Напиши чуждици на лятна тематика”. Всеки, който има свежи летни идеи, ще може да ги сподели в платформата ЧУЖДИЦА.БГ. Петима участници, избрани на принципа на томбола, ще спечелят специални награди. Победителите ще бъдат обявени на 9 юли. Повече информация за правилата на играта може да се намери в фейсбук страницата Как беше.. на български?

За проекта „Как беше... на български?“

Проектът „Как беше... на български?“ стартира през лятото на 2017 година като идея на екипа на маркетингова и ПР агенция Knowbox e да си припомняме хубавите български думи, които понякога остават на заден план пред модерните чуждици. Всичко се случва на Facebook страницата, която за малко повече от година има над 10 000 последователи. Някои от обичаните рубрики в страницата са „Помогнете ни да преведем“, „Как беше... на български?“ и„Любими цитати“. Сред проведените до момента инициативи на Как беше... на български? е проведеното проучване за българския език, в което се включиха 1000 души от цялата страна. То дава отговори на въпросите кои са любимите думи на българите, какви чуждици използваме най-често в ежедневието си и кои са народните будители, които ни вдъхновяват. Инициативата съществува повече от година, родена от желанието на екипа на агенция за маркетингови комуникации Knowbox, да уважаваме езика си и в същото време да не преставаме да бъдем модерни.