Съветът за електронни медии (СЕМ) глоби с 15 000 лв. една от телевизиите и радиостанциите, които през лятото излъчваха дуета на рапъра Криско и на поп певицата Мария Илиева „Видимо доволни“. Санкцията е наложена на музикалния канал „Войс ти ви“ и е минимално позволената по закон - максималната е 30 000 лв., съобщава „Преса“.

Медийният регулатор преценява, че „Войс ти ви“ заслужава глоба, понеже водеща в телевизията е поздравила с „Видимо доволни“ четири непълнолетни момичета от Стара Загора. Така според СЕМ телевизията нарушава чл. 17, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията. Според него електронните медии „са длъжни да не допускат... разпространение на предавания... които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата“.

Във „Видимо доволни“ Криско и Мария Илиева с изключителен цинизъм възпяват секса и наркотиците. „Тялото й мазно, пипа си го бавно, фаща ма за джоба, вика: „Нещо ми е жадно“, „Покажи на тия хора как са мяташ, как го движиш, как са бараш, колко са раздаваш“, „Палим, палим, палим от качака, тя ми вика „ти си... баси маняка“. „Палим, па-палим, палим, виждам ва двойно“ - пее Криско в някои от най-вулгарните реплики.

СЕМ признава, че песента е изпълнена с крайно неподходящи рими за детската аудитория. „Произведението съдържа думи и изрази, които представят един стереотип на поведение, свързан с цинично отношение към секса, с използването му като средство за материални придобивки; с неприемането на общоприетите правила и норми на поведение“, се казва в мотивите на СЕМ за наложената глоба.

СЕМ обаче не глобява други четири радиа и телевизии, въпреки че те също са излъчвали „Видимо доволни“. Аргументът е, че при тях липсва закононарушение, тъй като песента не е предложена от някой водещ на специалното внимание на младежите, а само присъства в програмните схеми на четирите неназовани медии.

Казусът „Видимо доволни“ се роди през юли, когато зрителка от Стара Загора написа протестно писмо до СЕМ и до още няколко институции. В него тя се оплака, че парчето на Криско и Мария Илиева се върти в ефира в часове, в които голяма част от аудиторията са деца и юноши.

„Ако досега беше останало девствено момиче в България между 10 и 11 години, то за него вече няма да има тайни, след като види клипа към „Видимо доволни“ - коментира жената. „Точно с тази песен искрено желая да поздравя, СЕМ, българския парламент, президента, Министерството на образованието и науката. Благодаря ви, че давате възможност на децата ни да растат в такава държава!“.

След сигнала СЕМ проведе наблюдение на музикалните медии, а в публичното пространство тръгна слух, че съветът се готви да забрани песента. Започна и дискусия трябва ли СЕМ да санкционира „Видимо доволни“. Някои от мненията бяха, че СЕМ няма законно и морално право да се превръща в цензор. Срещуположните становища казваха, че част от рапърите в България вече са минали всички граници на добрия вкус и затова са необходими законови мерки, които да ограничат влиянието им над подрастващите.

В крайна сметка дискусията приключи с решението на СЕМ да накаже една от общо пет програми и да не настоява докрай за публична дискусия, на която да се говори за влиянието на вулгарния рап върху детската психика. В същото време в музикалния ефир тръгна друго парче, дело на Криско. То се изпълнява от три участнички в конкурса „Мис България“. В продължение на четири минути те повтарят „Барай го, барай го!“.

Източник: в-к Преса