Как може да спите спокойно, след като сме на стотно място по свобода на медиите, пита зрител в писмо шефа на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов.

Първо, не спя много спокойно. И второ - СЕМ не стои на извисено в небето кормило, от което да направлява курса на медиите, отговаря той.

И питането, и отговорът бяха част от отчета на доц. Лозанов пред колегите му от съвета, преди да го изберат за пети пореден мандат за техен шеф във вторник. Останалите четирима надзорници се обединиха около това, че той гарантира стабилността и устойчивостта на медийния регулатор. А извън съвета веднага тръгнаха шеги, че доц. Лозанов е досущ като Путин, а след още няколко мандата постът му ще стане пожизнен. Лозанов оглави съвета през 2010 г., малко след като беше избран от квотата на Народното събрание, а кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ.

Според закона за радио и телевизия именно председателят на СЕМ го представлява. Той подписва документи и глоби, него хората познават - най-малкото заради знаменитата папийонка, и му пишат, когато нещо по телевизията ги дразни. Само за последните 6 месеца на 2013 г. в СЕМ са получили близо 600 жалби от зрители и институции, показва отчетът им.

Работата в съвета е екипна, а председателската позиция може да носи и позитиви, и негативи за доц. Лозанов. Дори и дадена идея или позиция на съвета да е дошла от негови колеги, той е във фокуса на прожекторите на всеки дебат за медиите и представя решенията на СЕМ.

В обратния случай - именно шефът поема ударите и той трябва да обяснява защо СЕМ е взел или не дадено решение. Така се случи, след като в съвета поканиха управата на радиото, за да питат дали Петър Волгин спазва плурализма на мнения в предаването си "Деконструкция" по "Хоризонт". Въпреки че видимо не бяха доволни от отговорите, се ограничиха само с този разговор. Но от своя страна надзорниците бяха привикани за обяснение от комисията по медии в парламента, а на въпросите отговаряше именно доц. Лозанов.

"Хората все виждат в регулатора инструмент за възможен натиск върху медиите. Аз съм горд с това, че СЕМ не може да бъде обвинен, че през него тече влияние върху медиите", каза Лозанов.

В същото време в решенията на СЕМ и на неговия председател липсва достатъчно твърда и бърза позиция по спорни казуси. В началото на февруари, след като Росен Петров обяви в ефир, че отива в партията на Николай Бареков, пред "Труд" доц. Лозанов обяви, че ще пратят казуса на колегите си в организацията на европейските регулатори, за да поискат тяхното мнение по казуса. Дори и да са получили отговор, той не стана публично известен. Тогава доц. Лозанов повтори тезата си, че трябва да се въведе законово регламент за политическата реклама в електронните медии. Нещо, което е било заложено като идея за законови промени още в отчета на СЕМ за първото полугодие на 2011 г.

Последната позиция, която излезе от съвета по инициатива на доц. Лозанов, беше съобщение на сайта му за "психологическото въздействие" на рекламите, в които се показва отделяне на газове или оплаквания от хемороиди във времето, докато хората вечерят. Това предизвика двояк отзвук. Много зрители наистина се дразнят от подобни послания, но няма как СЕМ да се намесва в търговската политика на медиите. А и не е ясно какво се случва, ако някой вечеря още в 17 ч, а друг в полунощ.

Дали причината за липсата на достатъчно бърза реакция е лоша организация на работата или малко експерти в съвета, не е ясно. Но именно шефът на СЕМ командва администрацията и трябва да мотивира колегите си. И понеже е на този пост за пети мандат, вече трябва да му е хванал цаката. За да може да спи по-спокойно.

Какво свърши и какво не :

  • Така и не се налагат санкции, въпреки че бяха засечени по-високи нива на рекламата в различни телевизии.
  • Не се произнесе категорично, когато Николай Бареков, тогава водещ в ТВ7, скъса вестник “Труд” в ефир.
  • Протоколите от заседанията понякога закъсняват над 3 дни, както е по закон, и в тях липсват всички доводи при налагането на санкции. В информационните бюлетини липсват анализи на медийната среда.
  • Изпрати писмо до БНТ заради вулгарни сцени в “Под прикритие”, но с няколко серии закъснение и без да наложи санкция.
  • Прие декларация срещу враждебната реч в ефира, но експертите на СЕМ така и не успяха да връчат 11 акта за нарушения на телевизия “Алфа”.
  • Стигна до споразумение с тв доставчиците за ограничаване на достъпа до порноканалите.
  • Подготви регистър на собствениците на електронни медии.
  • СЕМ стана част от организацията на европейските регулатори, но експерт, който да отговаря за международната дейност на надзорниците все още няма.

Информация: http://www.trud.bg