Какво е лятото, ако не време за игри и приключения? И, разбира се, омразният на всяко дете списък със задължителна литература за училище... Не бойте се, „Камен и пиратите от 5 Г“ е тук, за да превърне лятното четене в забавно изживяване!

 Малко преди последния училищен звънец „Камен и пиратите от 5 Г“ се появява изпод перото на Елена Павлова. Ако през 90-те сте били достатъчно големи, за да играете книги-игри, със сигурност познавате нейното творчество и сте прекарали часове наред в световете, създадени от Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел. Ако пък не сте – книгата за чудния Камен и забавните петокласници от новото му училище е чудесната първа стъпка към нейната необятна творческа вселена.

 В първия учебен ден ще се запознаете с Камен – загадъчния нов ученик в Пети Г клас, чиято глава е пълна с щуротии и забавни истории за разказване… Дали те са измислени, или съвсем като на кино чуждестранни шпиони действително се опитват да отвлекат момчето?

Появата на Камен поставя началото на поредица от приключения, в които съучениците му ще научат много уроци за живота и приятелството. Неуморен спътник на хлапетата от класа е и рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер, собственост на ресурсния учител Алко Иванов. През учебната година децата ще посетят Велико Търново и Царевец, а Пират и Теди ще участват в състезание по „аджилити“ – международно признат спорт с кучета, при който обученото животно трябва за възможно най-кратко време да премине през терен, осеян с препятствия.

Написан на жив, съвременен език, романът на Елена Павлова пренася очарованието на класическите детски истории в дигиталната епоха. Възрастните могат да са спокойни –книгата предлага на младите читатели възможност да се докоснат до сериозни теми като отговорността към домашните любимци, различни житейски изпитания и силата на приятелството

Лора Филипова, председател на фондация „Детски книги“, споделя впечатленията си от романа:

„Камен и пиратите от 5 Г“ е детски роман, какъвто определено липсваше в съвременната българска детско-юношеска литература от последните 20 години (ще ви спестя аналогиите с „Войната на таралежите“ и дори „Следите остават“). Той предлага всичко, от което младият читател се нуждае – загадъчен герой с интригуваща тайна, симпатични персонажи с близки до него/нея проблеми, очарователно куче (за къде без куче в истински добър детски роман!), достатъчна доза приключения, както и сериозни теми за размисъл (приятелството, страха от смъртта, състезателния дух, емоционалната несигурност). Казано накратко, романът на Елена Павлова е отлично попадение за лятната ваканция, и не само.“

 За да придобиете представа коя е Елена Павлова, ще ви кажем (без преувеличение, а само с мааалко закръгляне тук-там), че тя е един от малцината творци у нас, които могат да се похвалят с авторството на 10 книги (романи и сборници с разкази) и над 30 книги-игри. Носител е на 20 литературни награди и е преводач на е преводач на над 50 заглавия.

 С други думи, лятото спокойно може да започне – „Камен и пиратите от 5 Г“ акостираха в родните книжарници.