Кампанията „Електронни очи ”, която БНТ реализира съвместно с Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания”, пордължава с поредното нетрадиционно събитие. В неделя (21-ви юни) председателят на организацията Иван Янев ще поеме поредното предизвикателството, за да докаже на обществото, че свободният дух не признава зависимостите. Той ще скочи с парашут край гр. Ихтиман, показвайки на всички, че незрящите хора в България са независими и активни. Зрителите на БНТ ще могат да проследят на живо полета на Иван Янев в предаването „Денят започва с Георги Любенов”, което започва точно в 09:00 часа.

Журналистката на обществената медия Мария Чернева, която е и вдъхновител на кампанията, ще бъде на мястото на събитието, за да разкаже колко силна воля стои зад желанието на незрящите хора да се противопоставят на стереотипите. Припомняме, че първата проява в рамките на „Електронни очи ” бе в края на месец март, когато незрящи и журналисти от обществената медия се включиха в общ турнир по стрелба с лък. Основната цел на инициативата е да се разработи мобилна навигация за хората със зрителни увреждания. Програмният продукт ще дава гласова информация за местоположението на незрящите с точност до сантиметър, упътва ги до най-близката спирка на метрото или автобуса и указва най-близките обекти и посоката за достигане до определената цел.

Всеки, който иска да подкрепи кампанията, може да го направи като изпрати SMS с текст DMS MOBILEN на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори или като направи дарение на банкова сметка:

IBAN:BG30PRCB92301043352515 BIC:PRCBBGSF При банка: ПроКредит Банк

Получател/Титуляр:Федерация “Спорт за хора със зрителни увреждания”

Очакваме зрителски мнения и подкрепа на каузата и на Facebook страницата „Денят с Георги Любенов”. Скокът на Иван Янев ще бъде реализиран с помощта на парашутния клуб Skydive.