Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще отнеме лиценза за предоставяне на мобилни честоти на "4 Джи Ком", след като компанията не е платила първоначалната еднократна такса от 30 млн. лева и годишните вноски от 2011 г. насам.

Общо дружеството дължи 34.87 млн. лева на държавния регулатор. "4 Джи Ком" дължи 30.4 млн. лева за разрешението за ползване на радиоспектъра и още 4.2 млн. лева годишни такси. Откакто е получила лиценза, до момента компанията е внесла единствено сумата от 360 лева през юни тази година. Това води и до действията на КРС, която в свое решение от 31 юли обявява, че са налице достатъчно доказателства за "отнемане на разрешението поради неплащане на дължимите такси".

Три лиценза – две мрежи

През 2011 г. държавният регулатор предостави три лиценза за мобилни честоти, след като проведе за тях тръжна процедура. Компаниите, които получиха разрешение да изградят свои мрежи от четвърто поколение (4G), са "Макс телеком", "Булсатком" и неизвестната "4 Джи Ком".

Първите две дружества с известно закъснение от около година успяха да платят първоначалните си такси и вече инвестират крупни суми в изграждането на необходимата инфраструктура. "Макс телеком" вече пусна мобилна услуга за пренос на данни по технологията LTE и има покритие в София, Русе, Сливен, Стара Загора и Банско. Компанията плати лиценз от 30.2 млн. лева, колкото е и разрешението за ползване на "4 Джи Ком".

Сателитният оператор "Булсатком" осигури преди няколко седмици заем от 85 млн. евро, като по-голямата част ще са предназначени за изграждането на мобилна мрежа, подобна на тази на "Макс телеком". Компанията плати 19 млн. лева на КРС за разрешение за ползване на честотите, но това се дължи на не толкова атрактивния спектър, който получи.

Защо ги купи

От своя страна "4 Джи Ком" разчиташе да държи честотите, докато може, с цел да ги продаде. Сумата, която компанията търси от различни финансови инвеститори, е от порядъка на 35-36 млн. лева, или с милион и малко повече, отколкото дължи в момента на КРС. Представители на "4 Джи Ком" са правили презентация пред потенциални инвеститори в различни точки на света. Предвид липсата на плащания по лиценза явно без особен успех.

Дружеството е създадено през 2011 г., седмици преди търга на регулатора – очевидно с ясната цел да вземе необходимия спектър. Формално то е притежание на друго такова - "Ултра ком БГ". По данни от Търговския регистър учредител и 100% собственик на "Ултра ком БГ" е Александър Илиев Митрев.

Източник- http://www.capital.bg