За пръв път откакто съществуват двете национални телевизии на съседните България и Македония постигнаха договореност за безплатно излъчване, съобщава македонското електронно издание "МКД.мк". След поредица от лични срещи между председателите на СЕМ и Съвета за радиодифузия в Скопие Георги Лозанов и Зоран Трайчевски бе решено Македонската радио и телевизия и българската БНТ да отстъпят правата за 24-часово излъчване на програмите си на местни кабелни оператори. По данни на медията, решаващо значение за споразумението са оказали новинарският съвет при Македонско-българската стопанска камара и лично Александър Чомоски и Зоре Темелковски. Според запознати инициативата за това решение е пряк резултат от неотдавнашната среща за междуновинарския диалог, която се проведе в македонската столица.

От Македонско-българската стопанска камара уточняват, че вече е подготвена и окончателната среща между двете институции, която трябва да се проведе в близките две седмици в Скопие. Както съобщава македонското електронно издание "МКД.мк" в проектодоговора е "изразена волята и на мениджмънта на МРТ в София да се подпише договор с кабелните оператори в страната, за отразяване на нейната програма" на българска територия.

Експресно проучване сред регионалните и локални кабелни оператори в Македония показало, че интерес към програмата и излъчването на Българската национална телевизия са проявили около 80% от тях.

Източници на News-sat.com съобщават,че МРТ ще се излъчва чрез кабел и сателит като вече е постигната договорка с кабелните и сателитните оператори.

Източник: http://pressadaily.bg /, News-sat.com