Бърз мобилен достъп до интернет, лесен пренос на данни дори в големи обеми, гледане на филми, конферентна видеовръзка. Това са част от услугите, които LTE технологията ще позволи. И поне ако се вярва на компаниите, които подготвят навлизането й в България, до края на юни всички тези екстри ще са достъпни в страната през една мрежа, а до края на годината тя ще има и конкуренция. И макар че никой няма очаквания новите приложения на смартфоните и подобните им устройства да предизвикат моментален бум на пазара, поне желаещите да ги използват ще могат да го направят.

Четвърти оператор...

До средата на годината "Макс телеком" ще даде търговски старт на мрежата си по стандарт LTE, обяви на специална среща с медиите изпълнителният директор на компанията Питър Ковел. Според собственика й Даниел Купсин напълно реално е услугата да започне да се продава дори и по-рано. В момента "Макс телеком" има мобилно покритие в София и още няколко града, сред които Русе, Стара Загора, Сливен, Банско. Тестове се провеждат и в Плевен, Варна, Бургас и курортите. Когато услугите на "Макс телеком" започнат да се продават, покритието на мобилната мрежа от четвърто поколение ще бъде между 25 и 35% по население, планира Даниел Купсин.

В момента инфраструктурата се изгражда от NSN (Nokia Solutions and Nertworks). Тя беше избрана за основен доставчик на оборудването през юни миналата година, а стойността на договора е 15 млн. евро. Общата инвестиция на Купсин в проекта до момента обаче е доста повече - по думите му около 40 млн. евро, като очакванията са за още солидна сума вложения.

 

На практика пускането на 4G мобилна услуга от "Макс телеком" ще означава навлизане на четвърти мобилен оператор в България. Без традиционния пренос на глас успехът на цялото начинание би бил, меко казано, поставен на риск. Затова и "Макс телеком", който няма GSM мрежа, възнамерява да използва инфраструктурата за стандартна мобилна гласова услуга на някой от трите GSM оператора: "Мобилтел", "Глобул" или БТК. "Водим преговори и с трите и се надяваме те да приключат успешно", каза Даниел Купсин.

Договор от този тип (за национален роуминг) означава оператор, който няма своя GSM мрежа (обикновено новонавлизащ на пазара) да  използва такава на друг, практически по-голям свой конкурент срещу заплащане на едро. В България досега такава практика няма, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) излезе със становище по въпроса, в което оставя процеса на пазарен принцип, но възможността за намесата й остава открита, ако до споразумения не се стигне и новонавлизащият играч на пазара се оплаче в регулатора.


Така, ако до национален роуминг се стигне наистина, това ще означава "Макс телеком" да предлага пълната гама услуги на LTE технологията (виж карето) заедно с пренос на глас там, където има своя мрежа, а в останалата част от страната абонатите й да имат стандартен GSM. Принципно възможно е и друго - глас да се пренася по LTE, където има покритие. За момента подробности по тази част от проекта няма.

Търговският старт на първия за България LTE оператор беше предвиден за края на 2013 или началото на 2014 г. Отлагането се прави, от една страна, за да бъде мрежата напълно готова да поддържа очакваното качество (при наситен и ценово ерозирал пазар като българския проектът няма да има втори шанс), а от друга - за да бъдат напълно легализирани всички части от мрежата. "Имате най-чудесното вино, най-прекрасните гледки и най-добрата бюрокрация", пошегува се Питър Ковел. Той заедно с другия основен мениджър в "Макс телеком" Тони Робинсън работи в БТК почти веднага след приватизацията й.

... и пети

"Макс телеком" взе лиценз за изграждане на LTE мрежа в честотния спектър 1800 MHz през 2011 г. По това време компанията беше собственост на основателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев. По-късно обаче Стойчев я продаде на базирания в Лондон инвеститор от руски произход Даниел Купсин.
При същата процедура за разпределение на честотите в обхвата 1800 MHz лиценз взе и "Булсатком". Сателитният тв доставчик също изгражда мрежата си за LTE и има амбициите да предложи и мобилен пренос на глас. Негови собственици са Максим Заяков и Пламен Генчев. Идеята там е LTE мрежата да има търговски старт към края на годината. Амбициите на "Булсатком" обаче са още по-големи и включват и изстрелване на собствен сателит за тв услугата.

Дали някой от двата проекта (или и двата) ще успее - ще се види скоро. Със сигурност обаче това би означавало възможност за разместване на целия телеком пазар, който, макар и наситен, рискован за инвестиции, с ограничена възвращаемост, нисък среден приход от абонат и силни играчи, явно не е безинтересен за още инвестиции.

Новата вълна

LTE (Long Term Evolution) е технология, която в общи линии дава възможност да се пренасят голям обем данни през мрежата, като за целта се ползва относително малък капацитет. За абонатите това означава високоскоростен достъп до интернет и трансфер на данни през мобилно устройство. Тя е мобилна комуникация от четвърто поколение (4G).
В световен мащаб 263 LTE мрежи вече са пуснати в експлоатация в 97 държави. От тях 112 са само през 2013 г. До края на тази година броят на мрежите по тази технология се очаква да достигне 447. Ангажимент за изграждане на такива мрежи имат 456 оператора в 135 страни.
В България големите мобилни оператори за момента тестват технологията, а предпочитаната от тях честота 800 MHZ е заета от военните. Доминиращият тип крайни устройства за работа по този стандарт са смартфоните, като популярност набират и таблетите.

 

Източник : http://www.capital.bg