Специалните пратеници на БНТ в Украйна Марио Гаврилов и операторът Иван Антонов продължават да предават информация в изключително трудна ситуация. В „По света и у нас” Марио Гаврилов съобщи, че може само да преразказва случилото се в местния парламент на Украйна, тъй като на екипа е отказана акредитация.

„Обяснението беше, че вече има издадени прекалено много акредитации, което е доста смешно, тъй като това е една мащабна сграда и има доста място. Неофициално ни беше обяснено, че медии, които изкривяват действителността в Крим и се отнасят враждебно, към които бяхме причислени и ние, не са добре дошли в сградата. Успокоително ни беше казано, че всички европейски медии принадлежат към тази група.” – заяви журналистът Марио Гаврилов.

В понеделник пратениците на БНТ, при влизането си на територията на Кримската автономна област, бяха спрени от около 10 войници, въоръжени с автомати „Калашников”, и им бяха отнети служебните каски и бронежилетки.

„Хората с маски, които ни спряха, нямаха никакви опознавателни знаци. Видът на тези хора обаче не показваше да са случайни. Започна едно изключително агресивно претърсване на нашата кола, целият ни багаж беше стоварен на земята. Цялото им поведение излъчваше агресия.” – разказа още Марио Гаврилов.

Екипът на БНТ ще продължи да информира от най-горещата точка на Европа.