За разлика от интернета, доставян по кабел, при който сме сред първите, в мобилният пренос не може да се каже същото. По скорост в момента се нареждаме на 65-о място в света с 4,57 мегабита в секунда. Това се дължи на факта, че все още не сме част от семейството на следващото поколение мобилен интернет - 4G LTE (Long Term Evolution - безжична широколентова технология за дългосрочно развитие).

Но скоро това ще се промени. Още през това лято ще стартира официално първият оператор на 4G - „Макс Телеком“. Компанията вече четири месеца провежда тестове в страната и е готова да покрие пет града, като целта е постепенно да обхване колкото може повече. Скоростите, които ще се достигат, са 4 пъти по-високи от моментните, предоставяни в 3G мрежата на мобилните оператори.

„Скоро потребителите ще получават същите скорости при сърфиране на своите мобилни телефони и таблети, каквито имат при употреба на фиксирани интернет услуги у дома и в офиса“, категоричен е изпълнителният директор на компанията Питър Ковел.

Информация: http://pressadaily.bg